Som väntat beslutade en majoritet i Umeås kommunstyrelse att gå vidare med planerna på att köpa sportarenan av Thoren Arena AB. Foto: SVT.

Nytt ja till arenaköpet i Umeå – går vidare till fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i kommunstyrelsen i Umeå har beslutat att säga ja till att köpa Thoren Arena för 260 miljoner kronor.

– Det blev ingen lång diskussionen, bara Vänsterpartiet var emot, säger kommunalrådet Janet Ågren (S).

Beslutet var väntat eftersom kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott fattade samma beslut för en månad sedan. Nytt för det här mötet var att även Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna deltog och samtliga var positiva till att kommunen ska köpa arenan.

– Vi tog ett snabbt beslut, säger Janet Ågren (S).

Thoren arena

Ingen återremiss

Vänsterpartiet yrkade däremot på återremiss, precis som i utskottet.

Det har varit mycket diskussion kring det här köpet, är det något ni lärt er av den här processen?

– Det går alltid att vara efterklok. Vi borde ha varit tydligare i början med att tekniska nämnden och fritidsnämnden fattar inriktningsbeslut och inget annat. Upplevelsen har varit att man inte haft fullständig information. Men nu har det diskuterats ordentligt mellan partierna, säger Janet Ågren (S).

Ska upp i fullmäktige

Nästa steg blir att frågan ska tas upp i kommunfullmäktige den 29 april så att samtliga politiker får tycka till. Då deltar även Arbetarpartiet.

Som planerat deltog inte kommunalrådet Hans Lindberg (S) i mötet, eftersom det krockade med en bolagsstämma för Norrbotniabanan AB. Han har tidigare fått frågor om sin relation till Raja Thorén, något han diskuterat med kommunens jurister. Han menar att det inte handlar om jäv, men kommer ändå inte att delta i några beslut kring arenan framöver.

I en tidigare version stod det att även Liberalerna deltog vid mötet. Det stämmer inte, Liberalernas plats upptas nu av en ledamot som lämnat partiet. Liberalernas gruppledare uppger att partiet ännu inte tagit ställning i frågan om arenaköpet. Först vid fullmäktige kommer partiet att yttra sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får du en sammanfattning av turerna kring Thoren Arena och bakgrunden till försäljningen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thoren arena

Mer i ämnet