Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thorengruppens arenabolag har skickat fakturor till ett värde av nästan 41 miljoner kronor till Umeå kommun. Foto: Per-Anders Fredriksson/Svt

Totalnotan för Thoren arena i Umeå: Över 300 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Thoren arena AB har fakturerat Umeå kommun nästan 41 miljoner kronor sedan 2021. Det innebär att den totala notan för arenan blir drygt 300 miljoner kronor efter att hyror, inventarier och köpeskillingen för arenan är betalt.

SVT Nyheter Västerbotten har gått igenom samtliga fakturor som bolaget Thoren arena AB skickat till kommunen och kan nu avslöja att Thorengruppens arenabolag fakturerat Umeå kommun för nästan 41 miljoner kronor.

– Vi hade nog inte kunnat bygga den själv och jag tycker att den information vi fått utifrån förvaltningen så är det här en arena som är prisvärd, säger Janet Ågren (S), kommunalråd.

Thoren arena

Slutnotan högre än planerat

Den tänkta hyran på drygt 11 miljoner kronor per år har stigit kraftigt. Både på grund av inflation men också fördyringar och ändringar i bygget efter att kontraktet skrevs.

Tillsammans med den planerade köpeskillingen på 260 miljoner kronor kommer Thoren arena AB fakturera Umeå kommun drygt 300 miljoner kronor, inklusive moms, för arenabygget.

– Det fanns vissa behov av idrottshallar. Men inte det här behovet av kontor och liknande. Det hade blivit billigare för skattebetalarna att bygga själv, säger Bore Sköld (V) gruppledare.

I en tidigare version av artikeln uppgavs att Thoren Arena AB fakturerat Umeå kommun 49 miljoner kronor. Denna siffra stämmer inte. Korrekta summan är cirka 41 miljoner kronor, inklusive moms.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansieringen av Thoren Arena är en av de saker som väckt kritik mot projektet Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thoren arena

Mer i ämnet