Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se siffrorna som kommunen ville dölja och hör oppositionspolitikernas kritik kring hanteringen av affären. Foto: SVT

Umeå kommun ska betala 10 miljoner mer än värderingen av Thoren arena

Uppdaterad
Publicerad

Värderingen av Thoren arena har hemlighetsstämplats av kommunen. Men SVT kan nu avslöja att arenan ser ut att värderas till 250 miljoner kronor. Det är 10 miljoner kronor mindre än det pris kommunen tänkt betala.

– Med tanke på hur mycket pengar det är skulle jag vilja se en extern värdering, säger Mattias Larsson (C), gruppledare.

I det sekretessbelagda underlaget till kommunstyrelsens arbetsutskott framkommer att kommunen anser att marknaden för fastigheten är begränsad och värderingen är osäker.

Men att överenskommelsen om priset på 260 miljoner är ett sannolikt marknadsvärde. Nu kräver flera partier en oberoende värdering.

Thoren arena

– Det är självklart att Umeå kommun ska äga arenan. Men vi måste värna skattebetalarnas pengar. Det var en skandalaffär när arenan byggdes. Nu har vi chans att göra rätt, säger Bore Sköld (V), gruppledare.

Värderas till 250 miljoner kronor

Kommunen har inte gjort någon oberoende värdering. Men Thoren arenas vd och ägare Raja Thorén har låtit göra en värdering.

Kommunen har sekretessbelagd den – och lämnat ut ett maskerat dokument till SVT. Men summan går att se bakom maskeringen.

I videon ovanför kan du se summan bakom maskeringen.

Kommunen: Alltid en viss osäkerhet

Fastigheten ser ut att värderas till 250 miljoner kronor vid nuvarande ränta, 6 procent. 10 miljoner mindre än köpesumman som kommunen kommit fram till.

– En värdering är en bedömning av ett sannolikt pris vid försäljning på öppna marknaden och innehåller alltid en viss grad av osäkerhet. Värderingen du nämner är inte gjord på uppdrag av kommunen så jag känner inte till alla förutsättningarna som värderingspersonen fått att utgå från. Kommunens genomsnittliga upplåningsränta är dock lägre än 6%, skriver Helen Nilsson, mark- och exploateringschef Umeå kommun, i ett mejl till SVT.

Varför har ni inte låtit göra en egen extern värdering?

– Vi har i det här fallet bedömt att den kunskap vi själva har om byggnaden, hyresavtalen och förutsättningarna i övrigt är tillräckliga, Helen Nilsson, mark- och exploateringschef Umeå kommun.

SVT har sökt kommunalrådet Hans Lindberg som inte vill svara på några frågor om arenaaffären före kommunstyrelsens arbetsutskott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thoren arena

Mer i ämnet