Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Helt orimligt – vi har försökt stoppa det länge” – hör Bore Sköld (V) om skolpengarna som gått till bygget av sportarenan i Umeå Foto: Julia Pohjanen/SVT

Skolpengar finansierade Thoren Arena – politiker kritiska: ”Ska gå till eleverna”

Uppdaterad
Publicerad

Skolpengar har gått till bygget av Thoren Arena i Umeå. Nu reagerar Umeås politiker på SVT:s granskning.

– Det är klart att elevpengar ska gå till eleverna, säger Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S).

– Det är helt orimligt, vi har försökt stoppa det länge, säger Bore Sköld (V), gruppledare.

Under torsdagen kunde SVT avslöja att skolpengar använts för att bygga Thoren Arena. Totalt handlar det om 23 miljoner som skickats till Thoren Arena AB. Nu reagerar politikerna i Umeå på granskningen.

– Det är ju så att kommunen har samma krav på friskolor som kommunalskolor, men kommunen har inte inspektionsrätt och där har inte kommunen insynsrätt, säger Umeå kommunalråd Hans Lindberg (S).

– Det är klart att elevpengar ska gå till eleverna. Alltså skolpengen ska gå till det de är avsatt för, skolpengen ska användas för utbildning, fortsätter Lindberg.

Har tecknat hyresavtal för 275 miljoner

Umeå kommun har samtidigt tecknat ett avtal med Thorengruppen om att hyra Thoren Arena i 25 år framåt, för drygt 275 miljoner kronor.

– Det är en upphandling som Umeå kommun har gjort och den är gjord efter konstens alla regler, och syftet från kommunens del var att kunna skapa den här fotbollshallen och det har vi lyckats med, säger Ari Leinonen (S) ordförande, fritidsnämnden.

Vad tänker du kring att Thorengruppen har använt skolpengar för att bygga den?

– Det vill jag inte i det här skedet inte kommentera, det måste Thorengruppen svara på, säger han.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt kommunalrådet Anders Ågren (M) utan framgång. Umeås kommunalråd Janet Ågen (S) vill inte uttala sig.

Thorengruppen uttalar sig på hemsidan om SVT:s granskning

Thorengruppen har inte velat uttala sig kring SVT:s granskning, men skriver nu på sin hemsida:

”Det stämmer att delar av finansieringen kommer från koncernbidrag. Fastigheten är en investering som finns kvar i bolaget samtidigt som uthyrningen löpande genererar intäkter.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet