Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Raja Thoren svara på om företaget har ekonomiska problem. Foto: Per-Anders Fredriksson

Thoren Arena går med förlust – vill nu sälja arenan i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Thoren Arena AB gjorde en miljonförlust förra året och nu vill företaget sälja arenan i Umeå. Enligt Raja Thorén är försäljningen en förlustaffär för företaget.

– Syftet var inte att tjäna pengar, säger Raja Thoren, vd och ägare till Thoren Arena AB.

Multihallen Thoren Arena stod klar 2021. Thorengruppen finansierade bygget. Umeå kommun tecknade sedan ett hyresavtal på 25 år.

Efter det skulle kommunen ha möjlighet att köpa lös hela anläggningen för 62,5 miljoner kronor. Men Thorengruppen vill nu istället sälja arenan redan nu till kommunen för 260 miljoner kronor.

Thoren arena

– Det är marknadspriset idag, säger Raja Thoren.

Bristande hälsa

Enligt Raja Thorén är försäljningen en förlustaffär då byggkostnaderna varit över 300 miljoner kronor. Han lyfter fram att hans hälsa är en av orsakerna till försäljningen.

– Jag är ganska sjuk. Och vi hade utmaningar förra året och vi jobbar hårt. Vi har en ny företagsledning. Och att de ska förvalta en stor anläggning känns inte riktigt rätt, säger han.

Thoren Arena går med förlust

Hyran har skenat för Umeå kommun i och med den styrs av inflationen. Kommunen har därför lyft fram att affären skulle vara en ekonomisk besparing. Samtidigt går Thoren Arena AB med en förlust. Årsredovisningen för 2023 visar att företaget backade runt 1,5 miljoner kronor förra året och att kontorslokalerna var uthyrda till 75 procent.

Thoren Arena AB gick med drygt 8 miljoner i vinst 2021 och 2022.

– Vi ville verkligen få en hall till Umeå. Få ungdomar att stanna här på gymnasieutbildning. För stans skull är det här jättebra, säger Raja Thoren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thoren arena

Mer i ämnet