Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”För att det inte ska störa” – här berättar kommunalrådet Hans Lindberg varför han inte kommer att vara med och fatta beslut framöver om arenaaffären. Foto: Lukas Deininger, SVT

Hans Lindberg (S) kommer inte delta i beslut kring Thoren arena: ”Förekommer inget jäv”

Uppdaterad
Publicerad

Flera politiker krävde under kommunfullmäktige svar av kommunalrådet Hans Lindberg (S) om vänskapsrelationen med Raja Thorén. Detta inför Umeå kommuns köp av Thoren arena.

– Jag har gått igenom det med mina jurister. Det förekommer inget jäv, men jag kommer inte delta i beslut i frågan, säger Hans Lindberg.

I en interpellation till kommunfullmäktige lyfte Vänsterpartiets gruppledare Bore Sköld frågor kring Hans Lindbergs relation till skolentreprenören Raja Thorén.

Har sina fritidshus bredvid varandra

Tidigare i år kunde SVT berätta att Umeås kommunalråd Hans Lindberg köpte ett fritidshus i Stubbsand i Örnsköldsviks kommun, där Raja Thorén äger en stor mängd fastigheter.

Thoren arena

Thorén äger även fritidshus i Hemavan. Där blev han granne med Hans Lindberg (S), som har diskuterat frågan om jäv i Thoren Arena-affären. I en intervju med SVT undvek han frågan om en vänskapsrelation med Thorén.

Lindberg (S): ”Frågan inte aktuell”

Lindberg sa då att han skulle återkomma i frågan. Under dagens kommunfullmäktige fick han frågan igen – men kommunalrådet gav inget rakt svar om relationen.

– Diskussionen är inte aktuell i och med att jag inte har deltagit i något beslut, säger Hans Lindberg (S) och menar att han har relationer med hela närings- och föreningslivet.

– Det är en del av att vi ska kunna bygga Umeå tillsammans, säger han.

Rådgjort med jurister

Däremot meddelade han att han gått igenom frågan med jurister som bedömt att det inte förekommer jäv, men att han trots detta inte kommer vara med och fatta något beslut i frågan.

Ett beslut om köp av Thoren Arena fattades inte under dagens beslut utan ska tas under ett kommunfullmäktige senare i år.

Interpellationen och kommunalrådets svar

Här är frågorna i interpellationen som Vänsterpartiet ställde – och Hans Lindbergs svar:

1. Vilken är din relation till Thorengruppens ordförande Raja Thoren, och är er relation sådan att det inte finns någon omständighet som gör att din opartiskhet i ärendet gällande Thoren Arena kan ifrågasättas?

”Det är i allmänhet viktigt att vi har bra relationer med näringsliv och

föreningsliv för att tillsammans bygga samhället. Vi måste tillsammans ta

oss an de problem och möjligheter vi står inför. Det gäller alltifrån hur vi

bekämpar gängkriminalitet och genomför den hållbara omställningen till

hur vi säkerställer jobb, utveckling och bostadsbyggande i hela kommunen.

Det kanske till och med är så att vi behöver fler relationer framöver för att

klara samhällsomvandlingen. När det gäller det aktuella ärendet har jag inte deltagit i några beslut.”

2. Kommer du att delta i den fortsatta handläggningen av ärendet

gällande köpet av Thoren Arena?

”Nästkommande möte i kommunstyrelsen äger rum på en måndag istället

för en tisdag och krockar därför med en inbokad bolagsstämma med 15

andra kommuner i Norrbotniabanan AB. I normal ordning kommer ersättare att kallas in, som brukligt eftersom vi som förtroendevalda ibland måste företräda kommunen i andra viktiga sammanhang och på viktiga strategiska möten.”

3. Hur kan du och andra ledande politiker agera fortsättningsvis för att undvika situationer där opartiskheten hos beslutsfattare i Umeå kommun ifrågasätts?

Fullmäktige beslutade att frågan inte behövde besvaras eftersom den ansågs vara av allmänpolitisk karaktär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thoren arena

Mer i ämnet