Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilden till vänster är från 2017 när Thorengruppen och Umeå kommunen var överens om bygget av Thoren arena. I videon hör du Hans Lindberg (S) undvika frågan om hans vänskapsrelation med Raja Thorén idag. Foto: Umeå kommun/Thorengruppen, SVT

Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) undviker frågan om vänskap med Raja Thorén – diskuterat jäv med jurister

Uppdaterad
Publicerad

Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) har fastigheter alldeles bredvid Thoren arenas vd och ägare Raja Thorén i både Hemavan och Örnsköldsvik. Frågan om jäv har diskuterats med jurister – men han vill inte svara på frågan om deras vänskapsrelation.

I slutet av 2018, strax efter att Umeå kommun beslutade att Thorengruppen skulle få bygga Thoren arena köpte kommunalrådet Hans Lindberg (S) ett fritidshus i Stubbsand utanför Örnsköldsvik. Ett område där Thorengruppens ägare och dåvarande vd äger en stor mängd fastigheter. En av fastigheterna gränsar till kommunalrådet.

Och 2018 och 2019 köpte Raja Thorén fritidshus bara 10 meter från det fritidshus som Hans Lindberg har i Hemavan.

Thoren arena

Medverkade inte på kommunstyrelsen

Redan 2019 riktade Vänsterpartiet misstankar om vänskapskorruption i samband med upphandlingen av Thoren arena. Något som förnekades.

När kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott diskuterade köpet av Thoren arena i tisdags var inte Hans Lindberg (S) närvarande då han meddelat förhinder.

Kan du fatta beslut framöver på ett neutralt sätt utan att anmäla jäv?

– Jag har inte fattat några beslut än, så frågan har inte varit aktuell, säger Hans Lindberg, (S)

Diskuterat med jurister

Han uppger att han diskuterat med kommunens jurister om han är jävig gentemot säljaren Raja Thorén med anledning av grannskapet.

– I och med att fastigheterna finns i samma vik, det har vi diskuterat, absolut.

Kan du fatta beslut rörande Thoren arena?

– Ja, när vi pratar med juristerna så kan jag nog det, säger Hans Lindberg (S)

Experten: ”Grannar innebär inte jäv”

Jan Turvall, lektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och expert på jävfrågor, menar att bara grannskapet inte innebär jäv – utan att det behövs något mer i relationen.

– Att de är grannar är inte formellt skäl för jäv. Utan frågan är om de är nära vänner, regelbundet umgås. Då kan det bli frågan om jäv, säger Jan Turvall.

I videon ovanför hör du när Hans Lindberg undviker frågan kring vänskapsrelationen med Raja Thorén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thoren arena

Mer i ämnet