Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter SVT:s granskning av Thoren Arena-affären – nu kräver Västerpartiets gruppledare Bore Sköld flera svar av kommunalråd Hans Lindberg (S). Foto: Madeleine Harrati/SVT

Vänsterpartiet kräver svar om Lindbergs (S) relation till Thorén: ”En offentlig angelägenhet”

Uppdaterad
Publicerad

Umeås kommunalråd duckar frågan om relationen till Thorengruppens vd Raja Thorén i en intervju med SVT Nyheter Västerbotten. Nu kräver Vänsterpartiet i Umeå klara besked – och menar att relationen dem emellan är ”en offentlig angelägenhet”.

SVT Nyheter Västerbotten har granskat Umeå kommuns eventuella köp av Thoren Arena. Frågan har vållat debatt, dels på grund av konfidentiella handlingar, men också eftersom frågan om eventuellt jäv mellan kommunalrådet Hans Lindberg (S) och säljaren Raja Thorén. Frågan har diskuterats med jurister.

Västerpartiet vill få svar

Nu vill Vänsterpartiet att Hans Lindberg ska förtydliga vilken relation han har till Raja Thorén och om han kan anses vara partisk i framtida förhandlingar.

Thoren arena

”Då Hans Lindberg (S) i egenskap av kommunstyrelsens ordförande är vald till det högsta och mest inflytelserika politiska uppdraget i Umeå kommun blir hans personliga relationer till näringslivets aktörer också en offentlig angelägenhet”, så skriver gruppledaren Bore Sköld (V) i en interpellation.

– Vi vill veta ifall det är så att han är att betrakta som vän med Raja Thorén, säger gruppledare Bore Sköld (V).

Har tidigare lyft frågan

Västerpartiet har tidigare lyft frågan om vänskapskorruption i samband med upphandlingen av Thoren arena.

– Det har varit väldigt underligt och det får oss att bli oroliga, vad är det för beslut vi är på väg att fatta, säger Bore Sköld (V).

Lindberg: ”Frågan inte aktuell”

Kommunalrådet Hans Lindberg säger i en skriftlig kommentar till SVT: ”Jag har inte deltagit i några beslut och därför är frågan om jäv inte aktuell och har i dagsläget inga andra kommentarer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilden till vänster är från 2017 när Thorengruppen och Umeå kommunen var överens om bygget av Thoren arena. I videon hör du Hans Lindberg (S) undvika frågan om hans vänskapsrelation med Raja Thorén idag. Foto: Umeå kommun/Thorengruppen, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thoren arena

Mer i ämnet