Det blåser rejält i stora delar av landet just nu. SVT:s meteorolog Deana Bajic tror att vädret blir bättre till tisdagskvällen. Foto: TT/SVT

SVT:s meteorolog om blåsten i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det blåser mycket i Västerbotten just nu och SMHI har utfärdat en klass 1 varning. Enligt SVT:s meteorolog Deana Bajic kan det bli besvärligt på vägarna med dålig sikt.

SMHI:s klass 1 varning för södra Lapplandsfjällen kvarstår fortfarande. Men även i inlandet och kustlandet skapar vädret vissa trafikproblem med stillastående tåg och stillastående bussar som följd.

SVT:s meteorolog Deana Bajic berättar att det dåliga vädret har drabbat större delen av landet. I Västerbotten handlar det om vindar på 18-23 sekundmeter i snitt.

– Det är mest i fjällen men det är ganska blåsigt längs kusten också. Det blir en del snöfall i fjällen och inlandet, men inte så stora mängder. Det kan vara besvärligt på vägarna med dålig sikt men i övrigt är det ganska lugnt, säger Deana Bajic.

Hon menar att vädret blir bättre till kvällen och under onsdagen, för att sen förvärras igen på torsdagen. Då ser det ut att komma mer snö och en del friska vindar in över länet.

Med det sagt tror hon ändå att västerbottningarna är betydligt bättre förberedda på vädret än vad man är i södra Sverige.

– Ja absolut. I Skåne och norrut i södra Sverige har man inte haft så mycket snö på länge, nu kommer det mycket snö på kort tid, det ställer till det i trafiken, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.