Enligt SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir finns det risk för åska, kraftigt regn och översvämning under fredagen. Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Risk för kraftigt skyfall i länet – SVT:s meteorolog ger upp

Publicerad

SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir varnar för kraftigt skyfall, åska och hård vind i Västerbotten under eftermiddagen och kvällen. Men vädret blir också extremt nyckfullt.

– Mot eftermiddagen kommer man märka av ganska mycket regn och mellan 17-21 är det som mest intensivt. Det kommer en del åska och stora regnmängder, berättar SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Regnområdet är väldigt fläckartat och rör sig mot länet under dagen. Vissa orter kommer att drabbas av kraftigt skyfall, åska och mycket hård vind.

– Står man mitt i det kan det upplevas som en rejäl storm, berättar Tora Tomasdottir.

Värdelöst att kolla väderappar – meteorologen ger upp

Det är däremot väldigt svårt att avgöra exakt var skyfallen kommer att dra igenom konstaterar Tomasdottir som själv inte hyser några större förhoppningar om att kunna avgöra vilka orter som drabbas.

– Vädret är väldigt fläckvis och man vet inte i förväg var det kommer att komma.

Så du får fullt upp med att avgöra det idag?

– Ja, eller snarare får jag nästan ge upp, det kommer inte gå att förutsäga. Vi har en bra prognos men vi vet inte exakt vart det kommer. Att kolla regnmängden i en app kommer vara helt värdelöst i dag, berättar hon.

Risk för översvämningar

Tora varnar även för översvämningar om det visar sig att regnområdet drar in över ett större samhälle.

– Det finns viss risk för översvämningar och det kommer även bli blåsigt i samband med det här. Kommer det in över en stad där det bor många så märker man det tydligare. Men blir det över en skog så märks det kanske mycket mindre, säger hon.

För personer som brukar drabbas av översvämningar kan det vara en idé att vara extra vaksam och eventuelt förbereda sig på kraftigt skyfall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer