Swingersklubben lockar till Ånäset

Uppdaterad
Publicerad

De kan vara upp till 25 personer samtidigt i samma hus och alla funderar de på samma sak. Sexuell njutning med sin egen eller någon annans partner. Sedan något år tillbaks finns en så kallad swingersklubb i Ånäset mellan Umeå och Skellefteå

Swingersarrangören visar oss runt i sin villa i ett bostadsområde i Ånäset.

– Jag har tre sovrum på övre plan. En plats för trevliga tillställningar. Här kan man umgås med varandra eller tillsammans med andra par samtidigt, säger Anders som egentligen heter något annat.

Han kallar det för att umgås men det handlar uteslutande att ha sex med varandra i alla möjliga olika former.

– Ja, så är det. Det är ingen hemlighet, det var därför jag startade det här, för att folk ska få vara tillsammans och bara njuta, säger Anders.

Upphetsande att se partner njuta

Enligt sexologer som Västerbottensnytt talat med blir swingersfenomenet alltså ett öppet och kontrollerat partnerbyte allt vanligare. Det sker oftast i klubbar lite i skymundan.

– Det kan faktiskt vara ganska upphetsande att se sin partner njuta med en annan samtidigt som man är tillsammans med någon annan också, säger Anders.

Klubben ligger i ett  bostadsområde i en helt vanlig villa. Arrangören vill inte skylta med sitt namn och ansikte med hänsyn till sina grannar. I Ånäset bor just nu 618 personer. Man kämpar med att få behålla sin befolkning, skolan och affärerna. Det nya tillskottet av en swingersklubb har blivit något av en snackis i bygden.

– Ja, man blir lite förvånad men för min egen del är det inte intressant. Men visst, finns det på andra ställen kan det väl lika gärna finnas här också, säger Liza Hansson som vi träffar utanför affären.

– Jag har inget behov av det men det finns ju dem som har det, säger Frida Wiklund.

– Jag har inga betänkligheter mot det hela och att det finns här i Ånäset, säger Stefferud Steinar.

– Nja, är lite misstänksam mot vad de håller på med...men så länge jag slipper se det hela så bryr jag mig inte, säger Rose Thornton.

Många kommer på träffar

Anders visar oss ner i källaren i sitt hus och det han kallar för njutningsrummet. Det doftar gummi och latex. På väggarna hänger läderpiskor, en stupstock i trä finns placerad mitt i rummet och på hyllorna ligger löspenisar i alla varianter.

– Här är hygienen viktig. Det ska tvättas och rengöras ordentligt. Man ska kunna testa på olika varianter, säger Anders.

Det kostar omkring femhundra kronor för en kväll och då ingår mat och dryck. Viss alkohol är tillåtet men det är också tillåtet att äta potenshöjande medel. Besökarna kommer från hela norra Sverige, från Hälsingland i söder till Kiruna i norr och det kan bli proppfullt i huset när man har sina träffar.

– Ja, man får inte vara rädd att ta på någon och man får vara med om det mesta, säger Anders innan han stänger dörren till njutningsrummet i källaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.