Systembolagets försäljning har ökat med tio procent i mars jämfört med samma period förra året. Foto: SVT

Systembolaget säljer mer alkohol under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Systembolaget ökade sin försäljning av öl, vin och sprit med 10 procent över hela landet under de första tre veckorna i mars månad jämfört med samma period i fjol. Det här motsvarar drygt tre miljoner liter mer alkohol som såldes under de veckor då coronapandemin nådde Sverige.

– Folk har inte samma möjlighet att gå ut och äta eller sätta sig i en bar på grund av rekommendationerna för att minska smittspridningen, säger Christina Nilsén som är områdesansvarig för Systembolaget i Umeå.​

En naturlig följd är att folk har lagat mer mat hemma och då istället köpt med sig större mängder vin eller annan dryck än om man skulle ha gått ut på restaurang. Christina Nilsén hoppas att den ökade konsumtionen inte beror på att folk dricker mer på grund av tristess eller depression över att sitta i karantän.

– Nej, då tycker jag hellre att vi får gå ut och motionera och prata med folk och umgås på behörigt avstånd. Men det är klart, äter man gott och köper en flaska vin till så blir det trevligare och då får vi väl hoppas att det stannar där, säger Christina Nilsén.​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet