Foto: Fredrik Sandberg / TT

Tågsatsning i inlandet skjuts fram

Publicerad

En planerad satsning på att köra persontåg på tvärbanan mellan Lycksele och Storuman skjuts på framtiden. 

Det är Inlandsbanans eget tågbolag Inlandståget AB som köpt fem persontåg och gärna vill att ett av dem ska gå mellan Storuman och Lycksele. 

-Vi begärde tågtider hos Trafikverket för nästkommande år, men vi ser att det är svårt, säger Mari Cederberg, vd för Inlandståg.  

Idag kör regionägda Norrtåg trafik mellan Lycksele och Umeå, men idéerna om att nyttja hela tvärbanan från Storuman får nu vänta.  

En av fördelarna med att sätta in ett tåg mellan Storuman och Lycksele vore att det i skulle bli två tåg på tvärbanan vilket gör trafiken mindre sårbar när ett tåg måste tas ur trafik, anser Maria Cederberg. 

-Vi försöker nu se om vi kan samla näringen och köra weekendtåg. Det finns ingen möjlighet för regionerna just nu, men ska vi inte släppa idén, säger Maria Cederberg.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.