– Det behövs och jag tror att det är bra för både Umeå, Vännäs och Vindeln. Du kan bo i Umeå och pendla till en arbetsgivare, säger pendlaren Jamal Mouneimne som bor i Umeå, men är anställd som energirådgivare av Vindeln kommun.
Följ med i klippet ovan när han åker tåg till Vindeln och ger sin syn på tågpendling.
Förutsättningarna att tågpendla förbättras radikalt nära kusten, där järnvägen är elektrifierad.
Från dagens totalt 7 turer på sträckan mellan Umeå, Vännäs och Vindeln tänker Norrtåg växla upp till 15 turer i vardera riktningen. På mindre än timme kan en pendlare förflytta sig mellan Vindeln och exempelvis sjukhuset i Umeå.
En annan effekt att det blir lättare att jobbpendla mellan Vännäs och Vindeln.
Vill fördubbla resandet
I dag bedömer Norrtåg att cirka 3 000 personer använder sträckan varje vecka. Målsättningen är att dubbla det.
Klimatmässigt anses tåget överlägset för pendling. Det är snabbt, tar många passagerare och är energisnålt. Nackdelen är att det inte når överallt som bussarna gör.
I Vindeln finns industriområdet med de stora arbetsgivarna 3,5 kilometer utanför centralorten. Det finns önskemål om en perrong, men tills vidare behövs andra enklare lösningar om tåget ska konkurrera med buss och egna bilpooler.
Tågpendling i länet:
- Tåget Umeå-Sundsvall lockar 13 000 – 16 000 resenärer per vecka
- Tågtrafiken mellan Lycksele och Umeå lades nyligen ner. Tåget var dieseldrivet och problemdrabbat. Det finns inga planer på att återuppta trafiken innan tvärbanan mellan Storuman och Hällnäs är upprustad och elektrifierad.
- Sträckan Umeå- Holmsund skulle kunna ha tågpendel, men här saknas en bra perrong i Holmsund. Norrtåg anser också att det måste utredas hur behovet av tågtrafik ser ut. Idag går många bussar.