• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Hör parkdriftchef Michael Holmström om kommunens arbete efter stormarna. Foto: SVT, Ida Thellenberg

Stormfällda träd kostar Umeå kommun allt mer

Uppdaterad
Publicerad

Träd som rasar ner över bebyggelse när det stormar är ett växande problem. 

De senaste årens kraftiga stormar har gjort att kostnaderna för röjning ökat kraftigt för Umeå kommun.

– Vi får prioritera bort siktröjning i bostadsområden och på cykelvägar, säger parkdriftchef Michael Holmström.

Kostnaden för stormfällda träd blir allt större för kommunerna. Ett knappt år efter den stora stormen i november 2020 jobbar Umeå kommun fortfarande med att hantera effekterna av alla nedfallna träd.

– Vi är oerhört pressade, alla resurser har gått åt till att röja efter stormarna, säger Michael Holmström, parkdriftchef på Umeå kommun.

Färre insatser i bostadsområden

Förra året överskreds budgeten med 700 000 kronor. Och årets budget är redan ansträngd.

– Bara i år har det blåst ut skog för nästan 300 000 kronor, nu måste vi prioritera för att hålla nere kostnaderna och hoppas på att vi inte råkar ut för fler stormar, säger Michael Holmström.

Vilka åtgärder är det mer specifikt som ni tvingas prioritera bort?

– Det kommer att bli mindre röjning och gallringar kring våra bostadsområden, cykelstråk, älven och i naturområden, säger Michael Holmström.

Sparar fler träd vid nybyggen

På grund av klimatförändringarna tror Michael Holmström att kommuner i framtiden kommer få lägga ännu mer pengar på stormröjning. För nästa år har Umeå även fått mer investeringsmedel för klimatinvesteringar.

Gör ni något för att skydda träden i staden mot kraftiga stormar?

– I nya detaljplaner så försöker vi få till så breda och stora sammanhängande skogsområden som det går, detta för att undvika att det ska blåsa ned stora träd. Och i våra äldre områden är vi väldigt restriktiva när det gäller att ta bort stora träd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.