Hundratals elever i Umeå kommun blev utan skolskjuts. Foto: TT

Femhundra barn blev utan skolskjuts

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen har runt 500 elever i Umeå kommuns skolområde blivit utan skolskjuts. Det är ett tekniskt haveri som ligger bakom.

Under fredagmorgonen blev flera elever utan skolskjuts, det var Västerbottens-kuriren först att berätta om. Lars-Gunnar Helgesson, kollektivtrafikplanerare hos Umeå kommunföretag, har varit i kontakt med Transcall som är samordnare för taxibolagens resor för skolbarnen.

– Det är ett omfattande haveri och runt femhundra elever som åker taxi varje dag är berörda, säger Helgesson.

Personal på Transcall har bekräftat att det pågår ett haveri men SVT Västerbotten inväntar svar från platscheferna vad felet beror på.

”Barnen får inte olovlig frånvaro”

Vid 8-tiden fick Elisabeth Jakobsson, skolskjutshandläggare för grundskolan i Umeå, meddelande om haveriet.

– Telefonen har gått varm under morgonen. Det är många upprörda föräldrar som fått lämna jobbet och skjutsa barnen till skolan, säger hon.

Enligt uppgifter till SVT har alla fem skolområden blivit drabbade. Elisabeth berättar att det varit problem med skolbilarna under hela hösten.

– Det är synd om barnen som stått påklädda och väntat länge. Men de får inte olovlig frånvaro, det här kan barnen inte rå för, avslutar Jakobsson.

Transcall, skolskjutshandläggarna och Umeå kommunföretag kommer att ha ett möte där man ska prata om samordningen och hur den kan förbättras. Enligt Elisabeth Jakobsson är mötet tänkt att hållas om några månader, i mars eller april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.