Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Terrorforskaren Magnus Ranstorp om förekoleverksamheten Bilaal Foto: SVT

Terrorforskaren om förskolan Bilaal: ”Gynnsamt sätt att forma sin omgivning”

Uppdaterad
Publicerad

Idag stängs alla Bilaals förskolor på flera platser i Sverige. Det sedan ägarkretsen granskats och visat att det finns kopplingar till de muslimska ledare som ska utvisas för hot med rikets säkerhet. Kopplingar som inte förvånar terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Tre av de sex utvisninghotade imamerna kan på ett eller annat sätt kopplas till friskolemiljö. Enligt statsvetaren och terrorforskaren Magnus Ranstorp är just den miljön viktig för att generera pengar och bygga en plattform.

– Det kan bli ett gynnsamt sätt att forma omgivningen. Det är därför de hela tiden vill försöka expandera. Den här miljön används som fostrande plattformar och det är väl det som Skolverket har reagerat på. De kanske är olämpliga som huvudmän och det kan finnas aspekter där de inte följer skollagen, säger Magnus Ranstorp.

Enligt Magnus Ranstorp är det inte förvånande att man hittat kopplingar till friskolemiljön. I klippet ovan kan du höra honom berätta mer om det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Muslimska ledare tagna i förvar

Mer i ämnet