Foto: Erik Abel, TT

Tidigare dömda män i 20-årsåldern misstänks för skjutningen i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 20-årsåldern från Umeå misstänks för skjutningen Öst på stan. Båda männen är kända av polisen sedan tidigare och dömda för narkotikabrott. Männen förnekar brott enligt försvarsadvokaterna. Samtidigt misstänks anhöriga till en av männen för skyddande av brottsling. 

Polisen har anhållit två personer misstänkta för mordförsök efter skjutningen i Umeå på måndagskvällen. Det är sekretess på vilka personerna är men flera källor till SVT pekar ut två män, en 20-åring och en 21-åring, boende i Umeå som misstänkta för mordförsöket. Men det är bara en av männen som skjutit enligt källorna.

Rättegång inställd

Skjutning i centrala Umeå

De båda männen är kända av polisen sedan tidigare. Bägge är dömda för flera narkotikarelaterade brott och 21-åringen är också dömd för våldsbrott.

Så sent som i veckan hade en av de misstänkta en planerad rättegång mot sig. Men rättegången fick ställas in på begäran av hans advokat då mannen sitter anhållen med restriktioner.

Under onsdagen har de förhörts om misstankarna om mordförsöket. Advokat Linda Sundlöf försvarar den misstänkte 20-åringen. Hon vill inte kommentera utredningen mot sin klient närmare.

– Han förnekar brott, säger Linda Sundlöf till SVT Nyheter Västerbotten.

Även den andre mannen förnekar brott.

– Min klient förnekar gärningen, säger 21-åringens advokat Jessica Knecht.

Anhöriga misstänkta för skyddande av brottsling

Utöver de två män som misstänks för mordförsöket så sitter tre personer anhållna misstänkta för grovt skyddande av brottsling. Enligt SVT:s källor är minst två av dem anhöriga till en av de misstänka männen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har en hypotes om att det är narkotikarelaterat, säger Fredrik Jeppsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Umeå. Foto: SVT, Per-Anders Fredriksson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning i centrala Umeå

Mer i ämnet