Fyra tidningar från Tidningar i norr påverkas av omorganisationen. Foto: SVT

Tre tjänster försvinner från Umeå – vill satsa lokalt

Publicerad

Tidningar i Norr omorganiserar nu och väljer att satsa mer på den lokala journalistiken. Samtidigt drar man ner på tre tjänster i Umeå.

– Vi genomför en förändring där vi vill stärka vår lokala bevakning ytterligare och väljer därför att satsa mer på redaktionerna där våra läsare finns, säger vd Jakob Sjöström.

Fyra lokaltidningar påverkas

Alla fyra tidningar i koncernen (se faktarutan) kommer att påverkas av förändringen. Flera personer som idag arbetar deltid kommer från och med dem första april att gå upp till heltid, dessutom tillsätts en deltidstjänst i Lövånger där en reporter ska rapportera om norra delarna av Västerbottens Mellanbygds bevakningsområde.

Vd Jakob Sjöström säger att han hoppas att läsarna tycker att kvalitén på tidningarna blir högre.

Planer finns på e-tidning

Bakgrunden till den nya förändringen är att Tidningar i Norr skaffat nya system som effektiviserar arbetet. Det gör att behovet av redigerare minskar och att journalisterna nu ska redigera sina egna texter i ett redigeringsprogram. På sikt hoppas Tidningar i Norr att kunna erbjuda e-tidning och en hemsida med lokala nyheter till sina läsare.

Osäkerhet runt presstöd

På Journalistförbundets hemsida uppges att tre tjänster försvinner och trots att man väljer att satsa lokalt så är antalet journalisttjänster färre. 40% av Tidningar i Norrs intäkter kommer från presstödet som enligt Sjöström är avgörande för att de ska kunna bedriva sin verksamhet. Hur det kommer att se ut med presstödet framöver kan han inte svara på.

– Det verkar inte finnas någon politisk enighet kring de förslag som presenterats i medieutredningen. Vad som händer vet vi tyvärr inte ännu och oron är stor för oss, men jag tror att riksdagen kommer fatta ett klokt beslut i frågan, säger han. 

Fakta: Tidningar i Norr

Visa

Fyra lokaltidningar ingår:

  • Västerbottningen (bevakar södra Västerbotten)
  • Lokaltidningen (bevakar Västerbottens inlandskommuner)
  • Mellanbygden (bevakar landsbygden mellan Umeå och Skellefteå)
  • Nordsverige (bevakar Ångermanland)

Källa: Tidningar i Norr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer