Tidningen har haft svårt att värva folk och läggs nu därför ner. Foto: SVT arkiv

Tidningen Vasaplan i Umeå läggs ner – svårt att värva folk

Uppdaterad
Publicerad

Tidningen Vasaplan i Umeå som stödjer människor som lever i social utsatthet läggs ner efter 14 år. Det efter svårigheter med att värva ny chefredaktör och formgivare. Det har även varit brist på säljare av tidningen.

Tidningen i Umeå startade 2009 för att ge en röst och ett forum till utsatta personer. Men nu läggs tidningen ner.

– Både chefredaktör och formgivare har gått i pension och vill göra annat. Jag själv fyller snart 70 år och känner att jag har gjort mitt. Vi har försökt hitta ersättare, men det har inte varit lätt, säger Stina A Gazelius, ordförande för tidningen, och fortsätter:

– Den lön som vi kan erbjuda är inte en lön som kanske är accepterad ute i arbetslivet och dessutom måste man investera mycket egentid, så det är stora krav och ett stort ansvar.

”Helt enkelt inte lönt att sälja tidningen”

Det har även varit brist på säljare av tidningen den senaste tiden.

– Syftet med tidningen har alltid varit att säljarna ska få möjlighet att tjäna lite pengar. Kontanter blir mindre vanligt och swish är svårare för våra säljare, i och med att allt de får in på kontot dras av på försörjningsstödet. Det blir helt enkelt inte lönt att sälja tidning, säger Stina A Gazelius.

Tidningen har under den senaste tiden gått bra ekonomiskt. Ett sista nummer kommer ges ut och efter det kommer föreningen att fördela överskottet, förra året landade överskottet på 30-40 000 kronor och Stina A Gazelius tror att de kommer landa på samma summa i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.