Tvillingarna Tim Henriksson och Tom Henriksson. Foto: Privat

Tim och Tom får rätt mot Umeå kommun

Uppdaterad
Publicerad

Tvillingarna Tim och Tom Henriksson hade rätt till mer personlig assistans än de beviljades från början när de flyttade till Umeå kommun. Förvaltningsrätten ger dem nu rätt till ersättning för den tid som de inte fått den assistans de behöver.

Tim och Tom har Downs syndrom och bodde tidigare i Vännäs där de under lång tid fick kämpa mot kommunen för att få rätt till den personliga assistans de behöver.

Sen i augusti 2014 bor tvillingarna i Umeå. När Tim och Tom flyttade dit beviljades de 126 respektive 131,25 assistanstimmar per vecka i väntan på att en utredning om deras faktiska hjälpbehov färdigställdes.

Begärde ersättning

Utredningen var klar den 14 november och visade att båda hade rätt till mer assistans än de beviljats från början. Tim hade rätt till 138,35 timmar per vecka, och Tom 141,43 timmar.

De begärde då att få retroaktiv ersättning från kommunen för de timmar som de behövt assistans men inte fått det.

Får rätt av domstolen

Omsorgsnämnden i Umeå kommun avslog tvillingarnas begäran då de anser att tvillingarna fått sina behov tillgodosedda under tiden utredningen gjordes.

Tim och Tom överklagade kommunens beslut till Förvaltningsrätten som nu ger tvillingarna Henriksson rätt till ersättning. Ärendet tillbakavisas till omsorgsnämnden som ska utreda och besluta i vilken utsträckning tvillingarna kan få ersättning för den gångna tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.