Tio nyttiga tips för takskottare

Publicerad

Bor du i villa och har mycket snö på taket? Här är tio tips som kan vara värda att begrunda.

Snön har fallit i rikliga mängder över hela landet och ligger nu tung på många tak. Villaägarnas Riksförbund har sammanställt tio punkter att tänka på när det gäller snö och takskottning:

1. Landet är indelat i olika snözoner där man räknar med snömängder i söder från ca 100 kg/m2 till ca 550 kg/m2 i de snörikaste zonerna i Åre. Är husen byggda enligt i dag gällande byggregler ska taken tåla minst dessa tyngder. Äldre byggregler från 1970-talet var inte lika stränga, dvs. man får räkna med att taken tål mindre laster. Snö har en densitet/tyngd på mellan 30-400 kg/m3. Packad gammal snö kan väga 200-300 kg/m3. 200 kg/m3 motsvarar ca 40 cm packad snö.

2. Ett tecken på att snön på taket börjar bli för tung är när fönster och dörrar blir svåra att få upp och/eller att det smäller och knarrar i huset.

3. Snö och is orsakar även andra problem än själva tyngden. Isen spränger t ex sönder material som leder till vattenläckage. En meter istapp kan väga upp till 20 kg, vilket kan orsaka stora personskador och materiella skador.

4. Carportar, altantak samt övriga tak med liten taklutning är extra känsliga för stora tyngder och kan i vissa fall behöva stöttas provisoriskt innan takskottning sker.

5. Försök att alltid vara två personer på taket. Även en på marken, som kan varna om någon kan få snön på sig. Markera tydligt att takskottning pågår.

6. Använd livlina och riktig säkerhetssele.

7. Börja skottningen uppe vid nock. I händelse av att snön släpper riskerar du annars att få den över dig.

8. Det är lätt att skada underlag som papp, plåt och tegel. Lämna därför ett lager snö kvar på taket och använd gärna en mindre vass skyffel av plast.

9. Se till att inte den nedskottade snön skadar eller orsakar för stor tyngd på intilliggande tak, balkonger, lamparmaturer etc.

10. Behöver du hjälp med takskottningen? Anlita då professionella snöröjare. Takplåtslagerier är vanligtvis den yrkeskategori som utför arbetet. Förvissa dig om att firman har ansvarsförsäkring samt F-skatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer