Foto: Anders Isaksson

Tjädern krossade Berits fönster – blev middag med grannarna

Uppdaterad
Publicerad

Måndagsmorgonen i mars började som vilken vanlig morgon som helst med att Berit Johansson i centrala Umeå stod i köket och kokade tevatten. Men snacka om att hon blev förvånad när hennes granne plingade på och påpekade att en koloss till tjädertupp hade flugit rakt in i hennes lägenhetsfönster – och krossat både ruta och persienn.

– Men förödelsen slutade med att vi anordnade en riktig festmåltid med grannarna i huset, säger Berit Johansson.

Det var när hon måndag den 13 mars stod och inväntade att tevattnet skulle börja koka som hon hörde en rejäl duns, dov och tung.

– Jag blev uppriktigt rädd, jag gick och kollade om fönstret i sovrummet hade blåst upp eller om hjälpmotorn i spisfläkten hade ramlat ner, men allt var som det skulle, så jag som bor på översta våningen i lägenhetshuset tänkte att det var snö som hade rasat ner från taket, säger hon.

Så hon gick och satte sig för att lösa sitt anagram, som hon gör varenda morgon. Men hon avbröts snabbt av att grannen från bottenvåningen, Anders Isaksson, plingade på dörren och frågade om hon hade sett att hennes vardagsrumsfönster var krossat.

Möttes av stort hål i persiennen

Berit Johansson hade dock aldrig undersökt vardagsrummet när hon hörde dunsen, men när hon efter grannens fråga gick in dit möttes hon av en förödelse.

– Det första jag såg var att det var ett stort hål i persiennen och sedan såg jag att det inte fanns något ytterfönster kvar, det enda som fanns kvar var innerrutan. Då sa Anders att jag kunde kolla på hans balkong, för där låg den som hade ställt till det här.

På balkongen låg en tjädertupp, och det en redig sådan. Den uppmätte 80 centimeter från näbbens början till sista skjärtfjäderns spets och vägde 4,5 kilo. Berit Johansson fick vara utan ytterfönster i en dag och nya persienner fick beställas. Men trots förödelsen fick den annorlunda historien ett festligt slut då Berit har båda jägare och diplomerad kock som lägenhetsgrannar.

– Min granne Anders ringde några dagar senare och sa att han skulle ordna en festmåltid på tjädern.

Tog grannarna till hjälp och anordnade festmåltid

– Efter att ha hittat den nedanför fönstret tänkte jag ”vems är tuppen egentligen”. Då kontaktade jag kommunen som berättade att det är jägaren som fäller tuppen som äger den. Men då det är helt osannolikt att någon jagat tjäder mitt inne i staden så tillföll den oss då det var här den föll, säger Anders Isaksson.

En kille i samma hus är jägare och en annan har vunnit medaljer med svenska kocklandslaget. Jägaren tog hand om tuppen och kocken tillagade den och tillsammans anordnade de en riktig festmåltid på tjädern.

– Det blev en vansinnigt mör och fin tjädertupp. Jägaren hade även med en bit dovhjortsstek och vi åt allt det här tillsammans med hjortron och lingon, rönnbärsgelé och ugnsrotsaker. Det blev en riktig fest, säger Berit Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.