Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu får du flytta på dig – du äger inte spåret” – se tjädertuppen gå till attack i skidspåret i Skivsjö Foto: Ulf Persson

Tjädertupp har tagit över skidspåret i Skivsjö – se när den går till attack: ”Panik”

Uppdaterad
Publicerad

En tjädertupp har lagt beslag på skidspåret i Skivsjö, mellan Vindeln och Bjurholm. När Ulf Persson försökte passera med skidorna gick tjädern till attack.

– Han bankade på mig. Det var lite panik, säger han.

I Skivsjö finns ett 2,5 kilometer långt elljusspår. Men flera vintrar har skidåkare undvikit spåret – på grund av en hormonstinn tjädertupp som inte släpper förbi skidåkarna.

– Han återkommer varje år. Vi brukar försöka ta oss förbi, en del har lyckats. Ibland är han inte där och ibland är han på sidan av spåret, säger Ulf Persson, som bor i Skivsjö.

I söndags chansade Ulf och hoppades att tjädern inte skulle vara på plats. Men tjädern stod vid sidan av spåret och väntade och var inte på bra humör.

– Jag försökte passera men det gick inte. Det blev full kalabalik. Jag retirerade men han följde efter, säger han.

”Bankade på – fick panik”

Ulf ramlade i spåret och tjädern gick till attack.

– Han bankade på och jag fick lite panik. De har klor och näbb och är förvånansvärt starka när de boxas med vingarna. Jag försökte skydda ansiktet och värja mig med stavarna.

Ulf lyckas ta sig helskinnad därifrån och vill uppmana andra att vara försiktiga om de stöter på tjädertuppar. Han har nu gett upp att kunna åka skidor på elljusspåret.

– Han är väl kvar fram till april. Det är lite otrevligt. Vi får ta andra vägar tills han har gett sig av. Men de känns lite jobbigt att han ska lägga beslag på spåret.

Tipset: Undgå att gå nära

Länsstyrelsen menar att detta beteende inte är något ovanligt för spelgalna tjädertuppar.

– Det är ett övergående tillstånd. Tipset är att undvika att gå nära och att visa respekt under den här perioden, säger Lars Dahlberg på Länsstyrelsen Västerbotten.

Vid allvarliga situationer kan polisen ingripa.

– Om det går så långt och den utgör en fara för allmänheten får polisen kliva in inom ramen för vad jaktlagen tillåter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.