Tjänstemän vid Trafikverket misstänks ha tagit emot en surfplatta och mobiltelefoner från en leverantör. De åtalas nu för mutbrott. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Tjänstemän på Trafikverket åtalas för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Tre tjänstemän på Trafikverket åtalas vid Umeå tingsrätt misstänkta för mutbrott i samband med beställd vägmålning.

Männen misstänks ha tagit emot mobiltelefoner och en surfplattor från ett företag som var leverantör till Trafikverket.

Det var mellan slutet av 2013 och augusti 2014 som det misstänkta mutbrottet i Västerbottens, Jämtlands och Dalarnas län enligt åtalet ägt rum.

Tjänstemännen på Trafikverket som är från Umeå, Härnösand och Dalarna misstänks tagit emot surfplattor och mobiltelefoner till ett värde på ungefär 30 000 kronor.

Åklagarens bevisning består bland annat av vittnesförhör med en före detta ekonomianställd på företaget som anmält händelsen, samt fakturor och kvitton på inköpen.

En man åtalas också för givande av muta och en annan för medhjälp eller anstiftan av muta.

Nekar till brott

Alla tilltalade förnekar brott. Två av personerna som misstänks jobbar kvar på Trafikverket. De misstänkta mutorna har med vägmålning som beställts av Trafikverket att göra – något som TV4:s Kalla Fakta avslöjade.

– Våra medarbetare hävdar att de inte tagit emot någon av entreprenören och att de inte har begått något fel och det är där de står, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Fler fall utreds på Trafikverket

Samtidigt utreds också ett annat fall där också anställda på Trafikverket misstänks tagit emot mutor i form av läsplattor, då av ett utbildningsföretag.

– Det är ett annat fall och det utreder fortfarande åklagaren, säger Bengt Olsson.

På Trafikverket uppger man att rutinerna kring upphandlingar stärktes för några år sedan.

– Vi har sedan 2013 en överenskommelse på Trafikverket att när det gäller upphandlingar så måste de godkännas av fler än en person, säger Bengt Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.