Foto: TT

Så väljer du rätt äpplen till pajen

Uppdaterad
Publicerad

I dag, måndag, är det ”äpplets dag” i Sverige men redan under söndagen tjuvstartade firandet på sina håll i länet. Edelviks folkhögskola i Burträsk med att bjuda in en pomolog som hade med sig över hundra olika äppelsorter som finns i Västerbotten.

Syftet med att tillägna en egen dag till äpplet är att öka intresset och kunskapen kring svenska äpplen och skötseln av fruktträd. Under söndagen bjöd Edelvks folkhögskola i Burträsk pomologen Torsten Lindberg som hade med sig över 100 olika västerbottniska äppelsorter, däribland Västerbotten egna lanskapsäpple: ”Transparente Blanche”.

– Jag har inte kläm på alla med försöker lära mig vilka som finns och hur de fungerar, konstaterar han och berättar samtidigt att det totalt sett finns kanske runt 200 olika sorters äpplen som skulle kunna odlas i Burträsk, säger Lindberg.

Gav information om folks egna äpplen

Under dagen kom sedan intresserade med sina äpplen för att, om möjligt, få hjälp med att ta reda på vad de har i sina trädgårdar och hur de bäst kan användas. Och även SVT Nyheter hade med sig några äpplen.

– Först kikar jag på färgen och den här har också daggbeläggning så jag kan ganska direkt säga att det här är nog en sort som heter Rödluvan, säger Lendberg och fortsätter:

– Det här som är gult och rött är lite svårare så det måste jag nog smaka på, konstaterar Torsten Lindberg och tar en ordentlig tugga innan han till sist kom fram till att det var en ”Sävstaholm”.

Säsongssorter med olika förutsättningar

Poängen med att veta vad det är för äpple som hänger i trädet där ute på gården är att man just får veta vad de bäst kan användas till.

– Vi brukar ju skilja på delikatessäpplen som vi äter direkt och hushållsäpplen som vi använder till att göra till exempel paj och mos av.

Dessutom finns det sommaräpplen, höstäpplen och vinteräpplen med olika karaktär och förutsättningar.

– Jag har hållit på med det här i tio år och det är fortfarande en utmaning, medger pomologen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.