Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Tobias Bjuhr berätta om hur olyckan gick till och om skadorna han fick. Foto: Marit A Israelsson/SVT

Tobias Bjuhr från Sorsele nära att klämmas ihjäl på jobbet – skadades för livet

Uppdaterad
Publicerad

Tobias Bjuhr från Sorsele klämdes svårt i en arbetsplatsolycka mellan en asfaltfräs och en sopmaskin förra året. Han är kritisk till hur arbetsgivaren Skanska hanterat säkerheten. 

– Det har varit fler incidenter men åtgärderna är bristfälliga, säger han.

Olyckan inträffade på väg E18 utanför Norrtälje sommaren 2020. Tobias Bjuhr hamnade i kläm mellan traktorn som fräste asfalten och sopmaskinen, som sopar rent. Han fick allvarliga skador och beskriver sitt liv efter olyckan som ett helvete.

Jobbet med asfaltsfräsning är riskfyllt eftersom den som sopar backar med fordonet och samtidigt måste ha uppsikt framåt.  

– Det finns många risker men just det här är ett arbetsmoment som vi har tagit upp åtskilliga gånger på startmöten genom åren, säger Tobias Bjuhr.

Han upplever att det var först efter olyckan som företaget Skanska vidtog åtgärder. 

SVT nyheter har sökt ansvariga på Skanska, men ingen vill ställa upp på intervju. Anna Norlén som är regionchef Asfalt och Bergmaterial i Norr för Skanska industrial solutions AB, svarar i ett mejl: ”Direkt efter olyckan samlade vi alla som jobbar med samma arbetsuppgifter. Vi skärpte kravet på säkerhetsavstånd mellan våra fordon. Vi har också backsensorer på våra maskiner så att de bromsar automatiskt”.

Åtgärder kom efter olyckan  

Backsensorer på hjullastaren, med varningssystem som låser bromsarna om fordonet backar för nära, installerades efter olyckan. Skanska har inte velat svara på varför den här åtgärden inte gjordes innan olyckan. 

Tobias Bjuhr tycker att backsensorer är en bra början och konstaterar att det inte är helt enkelt. Han menar att man skulle behöva hitta någon helt ny arbetsmetod eller ny maskin som kan minska riskerna.

– Problemet gissar jag är att det kostar för mycket pengar, säger han. 

I samband med arbetsplatsolyckan gjorde Arbetsmiljöverket en utredning. Där uppger Skanska bland annat att en åtgärd som skulle vidtas innan år 2020 års slut var att prova ut andra sopmaskiner och i samråd med maskinisterna utreda om det finns andra alternativ till maskin. Men flera källor till SVT uppger att detta inte är något företaget har gjort.

Utredning lades ner 

Arbetsmiljöverket la ner sin utredning om olyckan eftersom aviserade åtgärder ansågs tillräckliga. 

Tobias Bjuhr är fortfarande sjukskriven och går på rehabilitering. 

– Jag vet inte om jag kommer att bli helt återställd i framtiden och vad jag kan jobba med och jag brottas med en ständig oro för att få den låga ekonomiska ersättningen att räcka till. 

I klippet berättar han om skadorna och visar hur olyckan gick till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer