• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Hör varför Anna Larsson tycker att familjer ska öppna sina hem för barn som behöver hjälp. Foto: Patrik Samuelsson, SVT

Brist på familjehem under pandemin – tolv barn köar i Skellefteå

Publicerad

Under pandemin har det varit extra trögt att ordna familjehem, det uppger företrädare för både Skellefteå och Umeå kommun. I Skellefteå är det ungefär hundra barn som har en familjehemsplacering, men ett dussin väntar på att få hjälp.

Att vara placerad i familjehem innebär att man bor i ett annat hem under kortare tid eller under hela sin uppväxt. Det kan vara hos ett hem i barnets nätverk eller hos någon som barnet inte känner.

I väntan på ett familjehem får barnen oftast stanna i sin familj, men med någon slags stöd.

– Behovet är stort och vi har barn som väntar, säger familjehemssekreterare Anna Larsson i Skellefteå.

Sveriges kommuner och Regioner (SKR) genomförde på tisdagen ”Familjehemmens dag” för att uppmärksamma den brist som finns i många kommuner över landet.

Brist i många kommuner

När SVT Nyheter Västerbotten frågar hur stort behovet är i landet och länet finns inga officiella siffror. Istället får vi det här svaret från SKR: ”Många kommuner säger i samtal med oss att det finns en brist”.

Anna Larsson hoppas att uppmärksamheten ska göra att fler anmäler sig som familjehem.

– Man gör en fantastisk insats för ett barn eller en ungdom. Det ger mycket och man får mycket tillbaka.

Familjehem

Familjehem, tidigare kallade fosterhem, tar emot barn och unga som av olika anledningar behöver bo i ett annat hem än sitt egna. Socialtjänsten i varje kommun har ansvar för att rekrytera och utreda familjehem, att erbjuda dem utbildning samt säkerställa att de bedriver en vård som håller god kvalitet.

Familjehemmet ska ge barnet en god vård och se till att barnet får sina behov tillgodosedda – i samverkan med socialtjänst, föräldrar och andra berörda. För att alla barn och unga i familjehem ska få en god vård och bästa möjliga förutsättningar till ett gott vuxenliv ska vården vara trygg, säker, ändamålsenlig och präglas av kontinuitet.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.