Foto: Kustbevakningen.

Tömningsarbetet avklarat

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen har arbetat i Örefjärden sedan i fredags då ett fartyg gick på grund. Nu är tömningsarbetet klart och förberedelserna för bärgning är igång.

Under lördagen flög Kustbevakningen över området, men på grund av molnighet hade man svårt att bedöma spridningen och omfattningen på det läckage som uppstod när ett fartyg gick på grund i fredags.

– Vårt kustbevakningsflygplan har använt sig av teknisk utrustning för att se fläckarna på vattenytan. Mest troligt rör det sig om olja i de fallen, säger Anders Ekstrand, operativ ledare.

Tömningsarbetet avklarat

Under morgonen har man rört sig med mindre båtar längst Örefjärden. Tömningsarbetet av fartyget är också avklarat, något som gör att risken för fler utsläpp därmed är obefintlig.

– Vi har tömt fartyget på 700 liter diesel och 25 liter hydraulolja. Vi kommer att få en bedömning senare under dagen för att se om de fläckar vi hittat är sanerbara, säger Anders Ekstrand.

Vad är det som gör att de inte skulle gå att sanera?

– Fläckarna kan vara för tunna eller för spridda. Diesel är rent allmänt svårt att ta upp. Men när det rör sig om så små mängder kan de även lösas upp av sig själva.

Bärgningen ska påbörjas

Under veckan kommer bärgningen av fartyget att påbörjas. Vart fartyget ska föras är oklart i dagsläget.

– Vi kommer att finnas i området med en mindre båt som vi kan bemanna vid behov av assistans i samband med detta.

Ser ni några risker med att bärga fartyget?

– Det finns alltid risker, det är därför vi vill finnas på plats och stärka upp. Ett värsta scenario är att båten sjunker, säger Anders Ekstrand.

Detta har hänt:

– Ett 16 meter långt fartyg har gått på grund i Örefjärden utanför Nordmaling.

– Kustbevakningsflyget har flugit över området och uppskattar att minst 350 liter dieselolja läckt ut i havet.

– Kustbevakningens högfartsbåt KBV 409 finns på plats sedan i fredags och har inlett arbetet med att begränsa spridningen av utsläppet genom att lägga ut länsor.

– Polisen utreder olyckan och Kustbevakningen bistår bland annat genom att ta oljeprover.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.