Foto: Scanpix

Gratistomterna delas ut

Uppdaterad
Publicerad

12 polacker, tre tyskar och en norrman. Nej det är inte början på en Bellmanvits utan exempel på nationaliteter som tilldelas gratistomter i Nordmaling i Södra Västerbotten.

Först ville ingen ha de 100 tomter som kommunen skulle skänka bort. Sen blev de fullständigt nedringda när problemet uppmärksammades stort i svenska och utländska medier.

Tustentals hörde av sig och kommunen har kunnat välja och vraka.

När Västerbottensnytt besökte samhällsbyggnadschefen Sune Höglander i somras pågick gallringen för fullt.

– Vi försöker att göra en bedömning utifrån vad de skrivit i sin ansökan. De förklarar att de har pengar, hur mycket pengar de har och hur de har tänkt att bygga sitt hus.

När kommunen nu börjat lämna förslag på fördelning av en fjärdelel av tomterna hamnar de hos personer som bor i stora delar av norra Europa.

Välutbildade

Det handlar tillexempel om lärare, sjuksköterskor, ingenjörer och IT-tekniker. Sune Höglander har gått på magkänsla när tomterna delas ut.

– Jag vill helst att det finns substans i de som kommer hit.

En tar familjen och flyttar till Nordmaling, andra bygger sommarbostad.

Det kan komma att dröja innnan de övriga tomterna delas ut. Först vill kommunen se hur det funkar med de första som flyttar hit.

– Går det bra blir det en fortsättning.

Först till våren kan hammarslagen börja eka i Nordmaling då de första byggloven beviljats.

Nationaliteter som får gratistomter

12  polacker

6 svenskar

3 engelsmän

2 tyskar

1 norrman

1 tjeck

1 slovak

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.