Bild som sprids i sociala medier och påstås innehålla det aktuella hotet som riktats mot Tannbergsskolan i Lycksele. Foto: Andreas Jakobsson / Privat

Tonåring döms för hot om skolskjutning i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

En ung man, i övre tonåren, döms i Lycksele tingsrätt för att ha hotat om en stundande skolskjutning på Tannbergsskolan i april.

I början av april larmades polisen till Tannbergsskolan i Lycksele efter att det uppdagats att en person lämnat ett hot om en skolskjutning.

Hotet bestod i ett meddelande som var skrivet på en bänk.

När hotet blev känt gick kommunen upp i stabsläge i väntan på att en misstänkt kunde identifieras. En ung man misstänktes av polisen och han medgav dessutom att det var han som lämnat meddelandet.

”Elever, lärare och föräldrar kände oro efter hotet”

Enligt domen ska flera lärare och elever ”känt oro” över hotet och enligt skolchefen i kommunen blev skolan ”kontaktad av oroliga föräldrar som inte velat skicka sina barn till skolan.”

Den misstänkte menar att hotet inte var allvarligt menat och hade aldrig för avsikt att någon skulle läsa det och att han ”definitivt inte hade för avsikt att genomföra hotet.”

”Straffvärdet motsvarar ett kortare fängelsestraff”

Nu döms den unge mannen i Lycksele tingsrätt för olaga hot och döms till samhällstjänst i 30 timmar.

– Även om han inte hade någon tanke på att verkställa hotet är det dock fråga om ett olaga hot av så allvarligt slag att påföljden inte kan stanna vid böter. Tingsrätten bedömer att straffvärdet för en vuxen person motsvarar ett kortare fängelsestraff, resonerar tingsrätten i domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.