Kommunalråd Åke Nilsson i Vilhelmina. Arkivbild. Foto: SVT

Toppenår i Vilhelmina – miljoner i överskott

Publicerad

2016 var ett bra år för Vilhelmina rent ekonomiskt. Kommunen visar ett överskott på över 40 miljoner kronor. En bidragande del beskrivs vara flyktingmottagandet.

– Att det skulle gå bra såg vi redan i slutet på året, men nu när vi summerar så ser vi att det här blir riktigt bra. Vi har inte låst bokslutet än, men vi kan säga nu att det kommer att landa runt 40 miljoner, säger kommunalråd Åke Nilsson (S).

Det såg dystert ut i början av förra året för Vilhelmina kommun. Men nu visar kommunen ett överskott för 2016 med hela 40 miljoner kronor.

– Vi hade plusresultat i fjol också, men det har varit lite känsligt för att vi haft höga driftskostnader, säger Nilsson.

Överskottet 2016 är en kombination av flera orsaker berättar han. Dels handlar det om att man sparat in på flera verksamheter, bland annat en nedläggning av Latikbergs skola, men också om en lyckad flyktingmottagning.

– De beslut som är tagna kring skolstruktur och återhållsamhet i kommunens övriga verksamheter har varit betydande för att klara den långsiktiga driften, säger Åke Nilsson.

Flyktingmottagandet har bidragit

Kommunen har under flera år byggt upp ett kunnande kring flyktingmottagning och just flyktingmottagandet beskrivs ha en del av överskottet, där riktade statsbidrag och återsökningsmedel gått tillbaka till Vilhelmina kommun.

– Det har gjort att vi kunnat hantera det på ett bra sätt såväl för medborgarna som för flyktingarna och rent ekonomiskt. Det har en del i det här, men det är inte allt.

Läs också om Lyckseles överskott: ”Flyktingverksamheten del av succén”

Vill satsa på skolan

Överskottet 2016 är förstås välkommet och nu hoppas kommunen kunna investera. Inte minst inom skola och förskola.

– Vi har jättemycket barn i skolan. Det är en flaskhals just nu. Vi har stora behov av nya lokaler inom både förskola och grundskola, säger kommunalrådet.

Nu kan det bli fråga om nybyggnation. Kommunen tittar på flera alternativ, enligt Nilsson.

– Någon komplettering med nybyggnad kommer det nog att bli. Vi måste lösa situationen med förskola och grundskola. Vi har lokaler men kan behöva bygga till för att lösa det här. Samma sak inom gymnasieskolan, säger kommunalrådet Åke Nilsson, som ser det som en rolig utmaning.

– Det är en rolig fråga att jobba med, att vi har många barn som vi behöver hitta plats till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.