Assar Lindén, jurist på Boverket, säger sitt om Bostadens handlande. Foto: TT/Pressbild

Topprankad ekonomi – Bostaden vill ändå sälja

Uppdaterad
Publicerad

Bostadens ekonomi ligger i toppen bland kommunala bostadsbolag i landet, det visar en rapport från Boverket. Trots god ekonomi och protester så vill Bostaden ändå sälja fastigheterna.

I veckan har SVT Nyheter Västerbotten rapporterat om Bostadens stora utförsäljning av sina bostäder. Bostaden har bemött kritiken med att de inte vill ta lån. Bostadens ekonomi ligger i toppen bland landets kommunala bostadsbolag, visar en rapport från Boverket. Trots protester och god ekonomi så vill Bostaden sälja fastigheterna.

LÄS MER: Boverkets rapport

Bostadens ekonomi i toppen

Boverkets sammanställning visar att Bostaden äger fastigheter värda ca 11 miljarder kronor och har lån på 2,5 miljarder. Assar Lindén, jurist på Boverket, menar att Bostaden måste förklara varför försäljning skulle vara det enda alternativet.

– Är detta verkligen det enda alternativet som är affärsmässigt att göra? För det är vad som förväntas av de allmännyttiga bostadsbolagen. Är det bra att sälja av, är det inte bättre att behålla och låna? Den pedagogiken känner jag att de inte lyckats få fram. Speciellt när det inte ser så illa ut för bolaget, utan tvärtom ganska bra, förklarar Lindén.

LÄS MER: Stora vinster för bostaden – oenighet om det räcker

Hur skulle Bostaden gått ut med informationen?

– De måste på något sätt visa att de övervägt alternativen på ett trovärdigt och affärsmässigt sätt. Det hade hjälpt om de hade exempel mellan olika privata bostadsbolag och förklarat att man agerar på det här sättet för att det är affärsmässigt, tillägger Lindén.

Allt vanligare med utförsäljningar

Enligt Assar Lindén har det överlag blivit vanligare att bostadsbolagen säljer till andra fastighetsägare som fortsätter att använda bostäderna som hyresrätter, åtminstone inledningsvis.

– Detta hänger samman med en vilja till ökad nyproduktion, eller att man anser sig behöva mer pengar i kassan för att göra renoveringar, förklarar Lindén.

LÄS MER: Försvarar beslutet om bolagets utförsäljning

På måndag den 19 juni ska Kommunfullmäktige ska ta beslut om affären mellan Bostaden och Heimstaden.

SVT Nyheter Västerbotten har försökt nå Bostadens styrelseordförande Bernt Andersson (S) för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.