Torsten minns det mystiska planet

Uppdaterad
Publicerad

För en månad sedan visade vi ett inslag om en mystisk rekordflygning från Tyskland till Vännäs som vännäsborna trodde var en spionresa strax före andra världskriget. Nu har Torsten Rosenqvist i Vännäs hört av sig och han var med när planet landade.

Idag är Torsten Rosenqvist 87 år. Men år 1939 var han 16 år och bodde bara några hundra meter från flygfältet i Vännäs.

– Jag minns att jag hörde ett motorbuller. Jag tog cykeln och cyklade dit. Jag var bland de första där. Jag tittade på planet, det hade hakkors på fenan, säger Torsten Rosenqvist.

Rykten om spion

Han berättar att ryktena om den tyske piloten Heinz Gabler gick som en löpeld bland vännäsborna. Fler dök upp ute på flygfältet och snart började ryktena gå om att piloten i själva verket var en tysk spion och att världrekordförsöket att flyga över 190 mil på en tank bara var ett svepskäl för att få flyga över Sverige.

– Man visste ju att kriget var på gång och att han kanske fotograferade och tittade på Sverige och fick lite kartor, säger Torsten.

Stannade två dagar

Men någon kamera eller spionutrustning såg inte Torsten till när han gick runt och tittade på planet. Heinz Gabler stannade i två dagar i Vännäs innan han återvände till Tyskland, efter en mellanlandning på Bromma flygfält, där de rörliga svartvita bilderna kommer ifrån. Vad som hände sedan med piloten är oklart.

-Han dog nog under kriget. Det gick ju åt massor av folk, tror Torsten Rosenqvist.

Kriget bröt ut en månad senare. Under kriget jobbade Torsten på Postverket och han såg många av de tyska soldaterna som passerade järnvägen.

-

Varje natt kom det ett invalidtåg, med tyska soldater från Ryssland som var utan armar och ben. Man tyckte det var förfärligt med ett sånt krig. Först åkte soldaterna upp friska och krya och skulle kriga och sen kom de tillbaka på det där viset, säger Torsten Rosenqvist.

Maria Brändström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.