En tragisk olycka inträffade utanför Betsele på söndagen. Foto: Andreas JakobssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trafikolycka utanför Lycksele – tre personer döda

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer omkom i en svår trafikolycka på E12 norr om Lycksele på söndagseftermiddagen, uppger Västerbottens läns landsting i ett pressmeddelande.

Larmet om att två personbilar hade kolliderat på E12:an vid Betseledammen norr om Lycksele kom till polisen klockan 13. Olyckan inträffade på en 90-sträcka och den ena bilen ska ha blivit påkörd i sidan.

Fem personer färdades i ena bilen och fyra personer i den andra. De som avled färdades i samma bil.

– Det var många ambulanser på plats, fyra till fem stycken. Andra bilister hade stannat för att hjälpa till, säger Ulf Axelsson, räddningschef i beredskap.

De tre som avled färdades alla i samma bil. De tre är unga män som är utländska medborgare men bosatta i Västerbottens inland. Två av männens familjer har underrättats om dödsfallen, den tredje mannens familj har inte gått att nå.

Barn klarade sig bättre än befarat

Sex personer fördes till Lycksele lasarett, som gick upp i katastrofläge efter olyckan. En femårig pojke, som först troddes vara allvarligt skadad, fördes vidare med ambulanshelikopter till Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Men det visade sig att pojken klarade sig bättre än befarat. Enligt sjukhuset har han lindriga skador, men han får tills vidare stanna på sjukhuset för observation.

Sjukvården uppger att tre av de fem personer som fördes till vård i Lycksele har fått lämna lasarettet, varav ett barn. De övriga två blir kvar tills vidare, men deras skador betecknas fortfarande som lindriga.

Ska ha varit halt

Flera personer vittnar om att det var halt på vägen vid olyckstillfället.

– Det var så halkigt att jag höll på att ramla när jag klev ur bilen. Jag körde förbi olycksplatsen en timme innan olyckan och kände redan då att det var halt, men sen har ju solen legat på så det har väl gjort väglaget mycket sämre, berättar fotografen Andreas Jakobsson.

”Känd för att vara ganska kurvig och besvärlig” 

Enligt polisen är vägen hårt trafikerad på söndagar. E12 går mellan Umeå i öster och de populära fjällorterna Hemavan och Tärnaby. 

– Jag har inte märkt av något än, jag fick höra av svärfar och hade läst på nätet. Men här i byn syns inget vad jag kan se, men vägen är ju känd för att vara ganska kurvig och besvärlig, säger en Betselebo till SVT Nyheter Västerbotten.

LÄS MER: ”Gåsbergskurvorna är extrema”

Polisens tekniker har skickats till olycksplatsen från Umeå.

Polisen har inlett en förundersökning för att bringa klarhet i olycksförloppet, det är inte klarlagt. Under söndagskvällen arbetade polisens trafiksektion på platsen för att göra en undersökning av olycksplatsen samt personbilarna.

Ett anhörigrum har upprättats på Lycksele lasarett. Oroliga anhöriga kan kontakta sjukvården på telefon 0950-394 65.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer