Lars Svensson, nationell samordnare på Trafikverket, jobbar med att se över vinterklassningarna. Foto: Trafikverket // SVT

Trafikverket: ”Vi tittar över vinterklassningarna”

Uppdaterad
Publicerad

En mild vinter i kombination med brist på resurser och krånglig upphandling har skapat svåra vägförhållanden på många platser i norra Sverige. På Trafikverket ser man nu över hur myndigheten fördelar resurser.

– Vi måste titta på om vi kanske ska ha kortare upphandlingar, eller mer innovationer inom Trafikverket, för att se hur vi kan anpassa oss efter vädret, säger Carita From, projektansvarig på Trafikverket.

Sveriges vägar är i dag indelade i fem olika klasser beroende på hur mycket trafik som rör sig efter sträckan. En klassning som Carita From, projektansvarig på Trafikverket för driftområde Vännäs och Lycksele, tycker är orättvis.

From menar att Trafikverket måste se över sitt sätt att klassa vägar på och utgå från andra parametrar. Något som Trafikverket nu tittar på centralt.

– Det har precis börjat ett arbete med att titta över vinterklassningarna, senast vi gjorde en förändring vad 2014 och nu tittar vi över det igen, säger Lars Svensson, nationell samordnare på Trafikverket.

Hör vad Trafikverket ska göra för att förbättra vägvintrar i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.