Klassar vägar efter trafikmängd – inte geografiskt läge i landet

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket delar in landets vägar i klasser beroende på hur många som kör på vägarna. Det spelar ingen roll om vägen ligger i Västerbotten eller i Skåne. Trafikverket tar inte hänsyn till om det är vinterväglag när resurserna ska fördelas.

Trafikverket delar in landets vägar i fem olika klasser, beroende på hur mycket trafik som passerar efter vägen.

Klass 1

När det fallit 1 centimeter snö, har plogbilen två timmar på sig att ploga sträckan. Efter att det slutat snöa ska vägen vara snö- och isfri inom två timmar. Halkbekämpas normalt med salt.

Klass 2

När det kommit 1 centimeter snö, har plogbilen normalt tre timmar på sig att ploga sträckan. Efter att det slutat snöa ska vägen vara snö- och isfri inom tre timmar. Halkbekämpas normalt med salt.

Klass 3

När det kommit 1 centimeter snö, har plogbilen normalt fyra timmar på sig att ploga sträckan. Fyra timmar efter avslutat snöfall ska det finnas åtminstone snö- och isfria hjulspår på vägen. Snösträngar kan alltså förekomma. Halkbekämpas normalt med salt.

Klass 4

När det kommit 2 centimeter snö, har plogbilen normalt fem timmar på sig att ploga sträckan. Fem timmar efter avslutat snöfall får det ligga högst 2 centimeter snö på vägen. Halkbekämpas normalt med sand.

Klass 5

När det kommit 3 centimeter snö, har plogbilen normalt sex timmar på sig att ploga sträckan. Sex timmar efter avslutat snöfall får det ligga högst 3 centimeter snö på vägen. Halkbekämpas normalt med sand.

Källa: Trafikverket

Se SVT:s reporter förklara varför vägar klassas olika i klippet.

Här kan du se vilken klass din väg har:

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.