Träna bort urinläckage med ny app

Uppdaterad
Publicerad

För många kvinnor i medelåldern och uppåt är inkontinens, det vill säga urinläckage, ett vanligare problem än vad många tror. Ett forskarteam i Umeå håller nu på att ta fram en mobilapp som ska hjälpa patienter med inkontinensbesvär.

Urinläkage vid ansträngning drabbar var åttonde kvinna någon gång i livet. Samtidigt är det inget folk gärna pratar högt om. Men vad sägs om en app som förser dig med träningstips och påminner dig om att göra knipövningar?

– Det är många som inte söker vård eller som har sökt vård men som inte känner att de har fått den hjälp de behöver, säger Eva Samuelsson som är distriksläkare och docent vid Umeå universitet.

Forskargruppen där bland annat Eva Samuelsson och Malin Sjöström ingår har jobbat med projektet Tät.nu under några år. Först ut var en hemsida som hjälper kvinnor över nätet vilket blev en framgångssaga.

Innehåller träningspass

Mobilappen som teamet nu har tagit fram innehåller bland annat träningspass är inte tillgänglig för allmänheten än,  men vi får en liten tjuvkik

– Bäckenbotten övningar är det första man rekommenderar och här kan man se hur det fungerar. Sen kan man gå in och välja vilken övning man vill göra, förklarar Eva Samuelsson.

Tanken  är att testpersonerna som ska få pröva på appen ska få in övningarna som en naturlig rutin under dagen.

– Man kan göra övningarna när man väntar på bussen eller borstar tänderna. Det kanske inte är så roligt men det är viktigt att få in rutinen, fortsätter hon.

Stort behov

Två grupper ska nå få testa appen i några månader och sen ska resultatet utvärderas men Eva Samuelsson är redan optimistisk

– Jag upplever att det finns ett stort behov av just enkla, tillgängliga behandlingsprogram. Jag tror att det här kan bli ett komplement men inte en ersättning, avslutar Eva Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.