Lantbrukaren Alfred Olofsson har stora problem med fåglar i Kågedalen som äter grödorna och skitar ned. ”Det kan bli jättestora förluster”, säger han. Foto: SVT

Nu ska det bli lättare att få skjuta svanar och tranor

Uppdaterad
Publicerad

I vår har ett femtontal bönder i Kågedalen och Burträsk beviljats skyddsjakt på tranor, svanar och vitkindade gäss. Fåglar som trampar ner och förstör stora delar av sådden. Men i sommar kommer nya jaktregler – då blir det ännu lättare att skjuta stora fåglar.

Totalt får 45 stora fåglar skjutas i området under våren.

– Ja, det är bra, vi måste få freda oss mot de här stora fåglarna. De kan förstöra för hundratusentals kronor, säger lantbrukaren Alfred Olofsson som bor i Ersmarksängarna norr om Skellefteå.

Idag behöver bönderna ett tillstånd om skyddsjakt från Länsstyrelsen, men från den första juli blir det nya jaktregler i hela landet och lättare att skjuta stora fåglar som ställer till skada på grödorna.

– Den stora skillnaden då är att en jordbrukare på eget initiativ får bedriva skyddsjakt utan att behöva ett särskilt tillstånd från oss, säger Ellinor Sahlén som är viltförvaltare vid Länsstyrelsen i Västerbotten.

Skjuter för att skrämma

Skyddsjakten går ut på att skjuta någon eller ett par stora fåglar i skrämselsyfte.

– Det handlar alltså inte om att försöka decimera antalet fåglar utan enbart om att försöka skrämma bort dem, säger Ellinor Sahlén som också uppmanar bönderna att höra av sig för att få information kring de nya villkoren och jakttiderna.

Alfred Olofsson är fast besluten att försöka skjuta ett par fåglar för att få bort dem från grödorna och han tycker inte att det bär emot, även om han måste skjuta en vacker svan.

– Nej, egentligen inte. Förut var de sällsynta men nu finns de ju i ett överflöd och ställer till stor skada. Ska vi ha någon ekonomi i det vi odlar så är vi tvungna att skrämma bort dem genom att skjuta några stycken, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.