Bränslepumpen i Ammarnäs har varit trasig sedan i måndags och ser ut att kunna lagas förrän efter helgen. Foto: Anders Skum.

Trasig bensinpump – tvingas resa nio mil enkel väg för att tanka

Publicerad

I måndags uppdagades det att bränslepumpen på tankstationen i Ammarnäs gått sönder och den ser inte ut att lagas förrän tidigast nästa vecka.

Ammarnäsborna tvingas resa nio mil enkel väg för att tanka sina bilar, något P4 Västerbotten var först med att rapportera. Bränslepumpen på orten är trasig och det går varken att tanka bensin eller diesel.

Problemet kan heller inte åtgärdas förrän tidigast på måndag nästa vecka eftersom ordinarie reparatör har semester.

– Det är otur, det är flera olyckliga sammanträffanden samtidigt. Dels är det semestertider så det är svårt att få tag i delar och folk, och så dels verkar det röra sig om ett ovanligt fel, säger Anders Skum, ägare till bensinmacken.

Drabbar småföretagarna hårdast

De som vill tanka sina motorfordon tvingas nu resa till Sorsele där närmaste bensinmack ligger.

– Det är inget nytt, vi måste ändå dit om vi ska göra något extraordinärt. Men de som blir riktigt drabbade är företagarna här på orten. För deras skull önskar jag att man kört upp en dieselpump så de slapp åka hela vägen fram och tillbaka, säger Skum.

Hemtjänsten i Ammarnäs meddelar att de tvingats köra upp bensindunkar och Skum menar vidare att denna typ av problem hör till vardagen när man bor på landsbygden.

– Vi bor där vi bor så visst får man vara beredd på att det kan bli lite omständigt. Om en pump går sönder i Umeå finns det kanske 25 stycken andra, men här har vi nio mil enkel väg till närmaste pump så då är det klart att effekten blir mer kännbar.

SVT har sökt Skelleftebränslen, företaget som ansvarar för pumpen, för en kommentar utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer