Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Travhästen Cubata har kommit hem till Umeå igen efter hundattacken. Foto: SVT

Travhästen Cuba hemma igen efter hundattacken på travbanan i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Efter två månaders vård i Uppsala har hästen Cubata fått komma hem till Umeå igen.

– Hennes hage har stått tom. Det känns skönt att det är som det brukar vara igen, säger travtränaren Wilma Gerklev.

Det var i april i år som Wilma Gerklevs tvååriga sto Cubata blev attackerad av en aggressiv kamphund på travbanan i Umeå. Hästen blev svårt biten och det uppstod ett riktigt tumult i stallet dit Wilma Gerklev styrde hästen för att försöka undkomma hunden.

Hundägaren kom in i stallet och hamnade under hästen och fick föras med ambulans till sjukhus. Till slut lyckades man släpa ut den aggressiva hunden ur stallet och stänga in den. Hunden avlivades senare.

Vet inte hur hästen mår psykiskt

Efter vård på djursjukhuset i Ultuna utanför Uppsala har nu hästen, två månader senare, fått komma hem till stallet i Umeå igen. De fysiska såren har läkt över förväntan.

– Men det största bekymret är ju hur hennes psyke har tagit det. Vi vet ju inte hur hon kommer att reagera när vi sätter på vagnen igen. Och det är väl det som avgör om vi kommer försöka träna upp henne till travhäst eller ej, säger Wilma Gerklev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.