Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) öppnar upp för att ändra lagen för att komma tillrätta med hundattackerna i Sverige. Foto: SVT

Efter SVT:s granskning av hundattackerna – tillsynslagen av hundar kan ändras: ”Oacceptabelt att människor avlider”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora brister i myndigheternas hanteringen av farliga hundar. Det menar ansvarig minister Peter Kullgren (KD) som nu öppnar för en lagändring och tillsätter en utredning. 

– Vi kan konstatera att det är för många som skadas av hundar, skadorna ligger på en alldeles för hög nivå, säger han.

I dag ger regeringen Statskontoret i uppgift att utvärdera hur länsstyrelserna och Polisen klarar att skydda allmänheten mot hundattacker. Omkring 4 000 personer söker varje år vård efter att blivit hundbitna.

– Syftet med det här är att färre ska skadas av hundar helt enkelt. Antalet hundbitna ligger på alldeles för höga nivåer. Dessutom händer ju att människor avlider av skadorna och det är helt oacceptabelt.

Farliga hundar

Utredningen ska ge svar på om lagen behöver ändras, hur myndigheterna samarbetar och om de löser sina uppgifter effektivt. Svaret på dessa frågor ska redovisas för regeringen 28 februari nästa år.

Lagen kan ändras

Det var efter hundattacken i Robertsfors där en kvinna i 60-årsåldern dog som SVT granskade flera fall där länsstyrelserna har, eller inte har, vidtagit åtgärder mot hundar och deras ägare.

Granskningen visade att få anmälningar till länsstyrelserna ledde till åtgärd och att det inte finns någon möjlighet att följa upp de få beslut som fattats. Peter Kullgren meddelade då att regeringen skulle se över problemet och starta en stor utredning, vilket sker nu. Ministern öppnar även för att det kan krävas en lagändring.

– Vi stänger inga dörrar, det är möjligt att utkomsten blir att man ska ändra någon lagstiftning också, säger Peter Kullgren.

Regeringsuppdraget i korthet:

Regeringen ger Statskontoret i uppdrag att utvärdera hur länsstyrelsernas och Polismyndighetens verksamhet enligt lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter (tillsynslagen) fungerar när det gäller att skydda omgivningen mot skador och avsevärda olägenheter orsakade av hundar.

Statskontoret ska:

  • bedöma om myndigheterna bedriver verksamheten effektivt i relation till deras förutsättningar och analysera samarbetet mellan myndigheterna,  
  • analysera och bedöma om uppgiftsfördelningen mellan myndigheterna, myndigheternas befogenheter och lagstiftningen i övrigt är utformade på ett ändamålsenligt sätt och  
  • vid behov föreslå åtgärder, t.ex. rörande förändrade arbetssätt hos myndigheterna, ändrad lagstiftning eller justeringar i regeringens styrning, för en mer effektiv verksamhet och för ett bättre djurskydd och ett bättre skydd för omgivningen mot skador och avsevärda olägenheter som orsakas av hundar.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Farliga hundar

Mer i ämnet