Efter en tragisk bilolycka i Vindeln kom sonen och brodern Andreas aldrig hem igen. I ”Sorgen mitt i bygden” får publiken ta del av familjens berättelse och den kärlek och stöd Vindeln gett dem. Foto: SVT

Mamman: ”Som ett tack till alla som funnits där”

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2015 omkom Andreas från Vindeln i en tragisk bilolycka. En förlust som inte bara berörde familjen, utan hela byn. I tisdagens avsnitt av SVTs program “Sorgen mitt i bygden” får tittarna ta del av familjens berättelse.

– Det har tagit mycket energi med alla inspelningar, men det positiva överväger, säger Marika, mamma till Andreas.

Det var den 18 september 2015 som fyra killkompisar tog bilen till Umeå för att äta hamburgare. På vägen tillbaka körde bilen av okänd anledning av vägen, voltade och kraschade i ett träd. Tre av de fyra kompisarna överlevde. Andreas avled på platsen, endast 17 år gammal.

– När vi fick beskedet att han avlidit var det jättejobbigt. Det är fortfarande overkligt och vi tänker än idag att det bara händer andra och inte en själv, säger Marika.

Olyckan berörde inte bara Andreas närmaste, utan hela Vindeln. Från och med olycksnatten har familjen fått ovärderligt stöd från vänner, bekanta och obekanta i byn. Bland annat delade en inredningsbutik ut gratis ljus till de som ville hämta och tända på olycksplatsen, familjen fick gratis behandlingar och givande samtal på en salong, personal på skolan drog ihop ett gäng som fixade fika till minnesstunden.

– Det kom 300 personer på begravningen så vi kunde inte fixa allt. Det behövs så lite för att känna att folk bryr sig, säger Marika.

Vill hjälpa andra och tacka byn

I tisdagens avsnitt av SVTs program “Sorgen mitt i bygden” får publiken möta familjen samt den kärlek och det stöd som Vindeln gett. I en by där alla känner alla och både ambulanspersonal och räddningstjänst på olycksplatsen kände offret och hans familj. Familjen diskuterade om de skulle vara med i programmet eller inte men kom tillslut fram till att vara med.

– Vi tänkte att vi kan hjälpa någon i samma situation, som inte vet hur man ska bete sig när något sånthär händer. Kanske som ett tack till alla som har funnits där också, säger Marika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.