Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu döms tre män efter att polisen hittat stora mängder narkotika i en lägenhet på Tomtebo i Umeå. Foto: Ur förundersökningen

Tre döms för grovt narkotikabrott på Tomtebo i Umeå – förvarade sex kilo amfetamin i lägenhet

Publicerad

Tre män från Umeå döms för grovt narkotikabrott till flera års fängelse. Männen förvarade sex kilo amfetamin i en lägenhet på Tomtebo i Umeå – och har bedrivit en omfattande narkotikahandel.

Det var i slutet november som polisen gjorde en husrannsakan i en lägenhet på Tomtebo. I bostaden hittade polisen stora mängder narkotika. Totalt sex kilo amfetamin samt två kilo hasch.

De tre männen är kända kriminella av Västerbottenspolisen. De misstänks ha bedrivit omfattande narkotikahandel i Umeå.

Narkotikamarknaden i Västerbotten

En av de dömda är en man i 45-årsåldern som bodde i lägenheten där narkotikan påträffades. Han har under rättegången medgett innehav, men menar att narkotikan bara förvarades hos honom och att det inte är hans amfetamin samt att han inte haft för avsikt att sälja det vidare.

Han har även menat att de övriga två männen inte har haft något med narkotikan att göra.

– Jag hävdar att det är tre personer som tillsammans haft det här som affärsidé. De har köpt ett större parti och deras tanke har varit att sälja narkotikan i Umeåtrakten och på så sätt tjäna pengar, sa åklagare Andreas Nyberg i samband med att männen åtalades.

Nu döms männen vid Umeå tingsrätt för grovt narkotikabrott. Två av dem, båda i 45-årsåldern får fängelse i fem år och sex månader. Den tredje mannen som är i 30-årsåldern får fängelse i fyra år och nio månader.

Tingsrätten skriver bland annat att ”den mycket stora mängden narkotika visar att det inte varit för enskilt bruk”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamarknaden i Västerbotten

Mer i ämnet