Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videon den misstänkte mannen lyckades spela in i arresten. Foto: Polisens förundersökning

Här spelar den misstänkte mannen in videohälsning – i arresten i Umeå: ”Jag kommer ta på mig”

Uppdaterad
Publicerad

”Jag kommer ta på mig” – det var budskapet i videohälsningen som mannen i 45-årsåldern spelade in till sin kompis som också satt häktad. Båda männen är misstänkta för att planerat omfattande narkotikahandel i Umeå.

– Vi menar att den är viktig eftersom det tyder på att de haft en gemensam brottsplan och att han säger att han skulle ta på sig brotten, säger Andreas Nyberg.

Det är totalt tre män som åtalats för grovt narkotikabrott efter att polisen gjort ett stort beslag i en lägenhet.

En av de åtalade är en man i 45-årsåldern. Det var i hans lägenhet och vindsförråd som polisen hittade totalt sex kilo amfetamin.

Narkotikamarknaden i Västerbotten

När han satt i arresten spelade han in en videohälsning till sin kompis som var häktad i samma fall.

– Det är allvarligt. Om de hade lyckats hade det enligt vår uppfattning påverkat utredningen negativt, säger Andreas Nyberg, åklagare.

Använde sig av ”advokattelefon”

Mannen använde sig av en så kallad advokattelefon som tillhandahålls av arrestpersonal. Telefonen används för att de misstänkta ska ha möjlighet att prata med sin försvarare. Det går inte att ringa ut från telefonerna.

Arrestpersonalen har uppgivit att det inte finns någonting som tyder på att mannen som meddelandet var riktat till tagit del av filmsekvensen.

– Så långt vi kunnat utreda har det inte gått fram. Det är upp till oss att försöka minimera den här typen av händelser. Det man kan ifrågasätta är om det ska finnas möjlighet att spela in videomeddelanden på de här telefonerna, säger Andreas Nyberg.

”Haft gemensam brottsplan”

Mannen har nekat till brott och har i polisförhör sagt att han spelade in hälsningen för att kolla om hans kompis också satt i arresten.

Polisen: Hur kommer det sig att du skapade denna filmsekvens?

– Jag hade jävligt tråkigt i arresten, säger mannen.

Filmen kommer åklagaren använda som bevisning i målet.

– Vi menar att den är viktig eftersom det tyder på att de haft en gemensam brottsplan och att han säger att han skulle ta på sig brotten, säger Andreas Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamarknaden i Västerbotten

Mer i ämnet