Idag finns det tre olika matsedlar inom de kommunala verksamheterna i Skellefteå vilka nu alltså ska skalas ner till en.
– Vi vill få ner kostnaderna utan att tulla på kvaliteten genom att till exempel satsa mer på säsongsbetonade livsmedel, närproducerat och vegetariskt och då behöver vi samordna bättre, berättar Anna Nyström som är kompetensutvecklare och den som håller i projektet vid Skellefteå kommun.
Men visst behöver barn i olika åldrar och äldre olika näringsinnehåll i maten?
– Ja men det löser vi till exempel genom att ge de äldre en dessert till lunchen medan skolbarnen ska äta magrare mejeriprodukter, förklarar Anna Nyström som också är dietist.
Vill möta stigande livsmedelskostnader
Med det här projektet försöker Skellefteå kommun möta livsmedelskostnaderna som enligt avdelningschef Peter Lundmark stigit med fem procent senaste året.
– Vi handlade livsmedel för ungefär 70 miljoner kronor ifjol och om vi genom det här kan spara runt 3,5 miljoner kronor med nöjdare gäster är det bra, kommenterar han.
Totalt kostade förra året maten som serverades på fritids, förskolor, grundskolor, gymnasier, vård- och omsorgsboenden och vid sjukhusets restaurang drygt 205 miljoner kronor.
I snitt kostar råvaran i grundskolan enligt honom 11 kronor per portion. Med alla kostnader inräknade betalar kommunen cirka 40 kronor per portion i grundskolan. Motsvarande siffra för gymnasiet är ungefär 44 kronor.
Under år 2018 serverade måltidsavdelningen 3 387 621 miljoner lunch- och middagsportioner.