De är länets nya klimatambassadörer

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västerbotten har utsett tre nya klimatambassadörer. De får en viktig roll i det regionala arbetet för en hållbar utveckling.

Det blev Elin Johansson, taekwondoidrottare från Skellefteå, Per Elofsson före detta skidåkare från Umeå och forskaren Peter Sköld som fick det ärofyllda uppdraget.

– Det är klart att det är ett jättekul hedersuppdrag. Min vardag är mycket kring barn och ungdomar eftersom jag är ledare inom min idrott också, så jag tror att jag kan nå ut till många unga och inspirera och informera, säger Elin Johansson.

”Jättehärliga människor”

De tre klimatambassadörerna presenterades vid en pressträff på länsresidenset i Umeå på tisdagen.

– Det här är jättehärliga människor med ett otroligt driv och som vill något inom de här frågorna och det är jättejättekul att de alla har tackat ja, säger Elin Söderberg, klimat- och enerigsamordnare på länsstyrelsen i Västerbotten.

Samtidigt passade man på att avtacka de tre nuvarande klimatambassadörerna: Sverker Olofsson, Thomas Olofsson och Heidi Andersson.

”Inga steg är för små, alla kan göra något och det har de bevisat genom att delta i seminarier och vara moderatorer, skriva artiklar och i sina forum, berätta om hur viktigt det är att vi alla bidrar till att minska koldioxidutsläppen. De har också kommit med tips och förslag på vad man kan göra för att bli mer fossilfri i sitt liv”. Så skriver Länsstyrelsen.

En klimatambassadör är en känd person som i Västerbottens län på ett eller annat sätt bidragit till att lyfta klimatfrågan genom eget engagemang eller nyfikenhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.