Brandrök vid Vinliden i Lycksele kommun. Foto: Andreas Jakobsson.

Flera bränder härjade i inlandet

Uppdaterad
Publicerad

Ett åskväder drog in över Västerbotten under fredagen och orsakade ett flertal bränder i Lycksele, Vindeln, Storuman, Sorsele, Dorotea, Skellefteå och Vilhelmina kommuner. En av bränderna vaknade dessutom på nytt under lördagsmorgonen.

Mellan klockan 11 och 14 på fredagen blossade tre bränder upp i Lycksele kommun. Räddningstjänsten kunde ganska snart få kontroll på bränder i Råberg och Rusele men i Vinliden var elden mer seglivad. Det var först framåt 18-tiden som elden var släckt och räddningstjänsten kunde lämna platsen.

Enligt Gunnar Jonsson på räddningstjänsten i Lycksele är det åskvädret som är boven bakom bränderna.

Skogsbränderna i Västerbotten 2018

- Som det ser ut nu måste det nog vara så, jag kan inte tänka mig något annat, sade han till SVT vid 14:45-tiden.

17 olika larm i Sorsele

Under eftermiddagen blossade även bränder upp i Oxvattnet i Åsele kommun, Siksjönäs och Granberget i Vilhelmina kommun, Gunnarn, Åstorp, Nysele och Harrsjö i Storumans kommun, Falkträsket, Hjöggböle och Myckle i Skellefteå kommun. Dessutom fick räddningstjänsten i Sorsele in 17 larm under eftermiddagen. Vid 20-tiden var samtliga bränder hanterade och samma väder som orsakat elden hjälpte på vissa håll också till att släcka den.

– Det är många larm som har varit i samband med blixtnedslag. En del bränder som larmen avser har redan varit släckta då räddningstjänst kommit på plats pågrund av regnet, säger Jan Fransson, räddningschef i beredskap Sorsele.

Blossade upp på nytt

Allra ihärdigast var bränderna i Vindeln. Fem olika larm inkom under dagen och framför allt var det en brand i Maltträsk som inte ville ge sig.

– Vi jobbade från eftermiddagen fram till kvällen då temperaturen sjönk och det lugnade ned sig lite. Sedan har vi haft efterbevakning hela natten men vid sex-tiden på lördagsmorgonen har den tagit sig igen, säger Tor Håkansson, räddningschef i beredskap för Umeåregionen. 

Vid 13:45-tiden hade räddningstjänsten släckt branden och gått över till efterbevakning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna i Västerbotten 2018

Mer i ämnet