Vaccinsamordnaren Ronny Lestander. Foto: SVT/TT

Tredje dos till äldre kan krocka med influensavaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens besked att fler ska ta en tredje dos covidvaccin sätter press på sjukvården. I Västerbotten har regionen börjat rusta för att även ge influensavaccinet och får det nu tufft att hitta personal till all vaccinering.

En tredje dos till människor som har nedsatt immunförsvar har redan påbörjats i Västerbotten. Nu vill Folkhälsomyndigheten ge en tredje dos även till boende på äldreboenden, personer med hemtjänst eller hemsjukvård och alla över 80 år.

Beskedet välkomnas men blir praktiskt utmanande. I regionen Västerbotten förbereds nämligen för influensavaccinering samtidigt. 

– Det är svårt med två så stora insatser inom kort tid när man också ligger efter med ordinarie vård. De får inte krocka tidsmässigt, men den stora utmaningen är att få tillräckligt många som kan utföra det här, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i region Västerbotten.

”Fler behöver vaccinera sig”

Samtidigt vaccineras 12 till 15-åringar i länet. Det nya beskedet blir påfrestande, även om regionen uppmanar till vaccinering.

– Vi försöker förbereda så mycket som möjligt. Sen får vi se när det här blir möjligt i tid. En del av det här arbetet ska ske i samarbete med kommunerna, det arbetet är också påbörjat.

Enligt Ronny Lestander är det viktigt att fler vaccinerar sig, framför allt i gruppen 16-39 år, där teckningsgraden är något lägre (runt 83 procent).

– Vi skulle vilja att det var högre. Det är extremt viktigt. Om fler hade vaccinerat sig och smittspridningen minskat så hade en tredje dos inte varit lika viktig.  

Hur blir den tredje dosen? Får man samma vaccin igen?

– Vi kommer att använda Pfizer som det ser ut nu.  

Oavsett vad man fått tidigare?

– Så ser planen ut just nu, men sånt kan ju ändras. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet