Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Innebär stora kostnader” – hör Sandra Lundsten, avfallshandläggare, om varför kommunen är glada att slippa sortera matrester. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Trots ny lag – Storuman slipper sortera matavfall

Uppdaterad
Publicerad

Sedan årsskiftet får inte matavfall läggas i restavfallet. Men vissa kommuner har fått dispens från kravet, och en av dem är Storuman. Där behöver invånarna inte sortera matresterna.

– Det känns riktigt bra. Det är ohållbart att frakta matavfall 23 mil bort, säger Sandra Lundsten, avfallshandläggare i Storumans kommun.

Det är väldigt få kommuner som inte infört utsortering av matavfall för invånarna. Sedan årsskiftet får inte matavfall läggas i restavfallet, om inte Naturvårdsverket beviljat kommunen dispens under två år.

Storuman har blivit beviljad dispens från kravet. Anledningen är att matavfallet skulle behöva köras till Skellefteå.

– Vi ser inte att miljönyttan väger upp de långa transporterna, säger Sandra Lundsten, avfallshandläggare i Storumans kommun.

Få kommuner saknar matsortering

Grundtanken med EU:s direktiv är att samtliga kommuner ska sortera matavfall som sedan ska utvinnas till biogas och biogödsel.

– Nästan alla kommuner har påbörjat insamling av matavfall. Det är några få som sökt dispens för att inte ha insamling alls. Sedan har vissa kommuner ansökt om att inte ha det fullt ut i kommunen, säger Milla Sundström, handläggare på Naturvårdsverket.

Arjeplog och Arvidsjaur vill slippa

Arjeplog och Arvidsjaur har dragit tillbaka sina ansökan om dispens och istället sökt om undantag från kravet.

– Ett generellt undantag är tänkt att tillämpas när det i en överskådlig framtid inte är möjligt att införa sortering av matavfall. Det kan handla om att det är väglöst land och öar till exempel, säger Milla Sundström.

Kommuner som inte sorterar matavfall:

Storuman – fått dispens

Pajala – fått dispens

Krokom – fått dispens

Ydre – fått dispens

Sollefteå – sortering ska införas

Ånge – sortering ska införas

Strömsund – sortering ska införas

Dorotea – sortering ska införas

Åsele – sortering ska införas

Arjeplog – har ansökt om undantag

Arvidsjaur – har ansökt om undantag

Fakta: Avfall Sverige (statistik från 2022)/Naturvårdsverket/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.